назад

Публічна презентація результатів діяльності центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Донецької області у І півріччі 2017 року

mhDH438xviAПро результати діяльності центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на території Донецької області,  розширення точок доступу до безоплатної правової допомоги,  визначення правових потреб територіальних громад та напрацьований позитивний досвід в наданні БВПД, розвиток людського потенціалу та управління знаннями у системі безоплатної правової допомогм, правопросвітництво, як інструмент підвищення правової спроможності територіальних громад  говорили 25 липня 2017 року в приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях.

       Захід організований Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях за участі громадських правозахисних організацій та партнерів з надання правової допомоги.

       Директор Регіонального центру Павло Наливайко нагадав  про місію, бачення та цінності системи безоплатної правової допомоги на яких ґрунтуються пріоритетні напрямки діяльності Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

CJMQ2l2G0ys       Начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги РЦ Володимир Антонцев поінформував щодо результатів надання безоплатної вторинної правової допомоги підозрюваним та обвинуваченим у кримінальних провадженнях, а також затриманим, заарештованим та засудженим на території Донецької області у І півріччі 2017році, привів статистичні показники по кількості випадків надання БВПД, характеристику клієнтів. Також начальник відділу зауважив, що для Донецької області залишається проблемним питання не забезпеченості системи безоплатної правововї допомоги адвокатами. У деяких районах працює по одному адвокату, а в районах, що межують з непідконтрольними територіями взагалі відсутні адвокати, що співпрацюють з системою. Ці обставини значно ускладнюють забезпечення права на захист осіб, які мешкають на зазначених територіях та потребують правової допомоги.

       Заступник директора Регіонального центру Оксана Cавицька доповіла про надану безоплатну правова допомогу місцевими центрами та бюро правової допомоги, які функціонують на території Донецької області, у цивільних та адміністративних справах, а також свідкам та потерпілим у кримінальному процесі, навела статистику по кількість випадків надання БПД, характеристику клієнтів та питання, з якими вони зверталися. Заступник директора звернула увагу на розширення мережі точок доступу до безоплатної правової допомоги, нариклад, відкриття консультативних пунктів на Контрольних пунктах в’їзду-виїзду “Майорськ” та “Новотроїцьке”. Також Оксана Cавицька зазначила про наявність 83 позитивних рішень судів та перелічила питання за якими напрацьований позитивний досвід при наданні безоплатної вторинної правової допомоги адвокатами системи та співробітниками центрів.bqQ1qy2T1z4

– Надання БВПД у Донецькій області забезпечується у 51% випадку адвокатами, які працюють за контрактами та у 49% випадках штатними юристами. Працівники центрів регулярно приймають участь у навчальних заходах з метою підвищення професійного рівня в різних галузях права, – підсумувала заступник директора.    

       Директор Маріупольського місцевого центру  Олег Батюк розповів про особливості комунікаційних заходів та важливість правопросвітництва, як інструменту підвищення правової спроможності територіальних громад. Навів прилади успішної участі у грантових проектах, розвитку партнерських відносин та  співпраці з органами місцевого самоврядування. Також Олег Батюк зауважив, що у зв’язку із  змінами до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення суб’єктів права на безоплатну правову допомогу, значно зросла кількість письмових звернень щодо призначення адвоката.

vQA07DtNmFU       


       Назавершення присутні, серед яких були представники громадських правозахисних організацій та партнери з надання правової допомоги, мали змогу обговорити хвилюючі питання щодо діяльності центрів БВПД та  подальшої співпраці.



   

Для отримання безоплатної правової допомоги звертайтеся за адресами:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях 

Запорізька область:

– адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 8-й поверх

– телефон: (061) 224-44-50

Донецька область:

–  адреса: м. Маріуполь, вул. Зелiнського, 27а

– телефон: (099) 768-25-67

– е:mail:   office.donetsk-zaporizhzhya@legalaid.zp.ua 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103