назад

Говорили про призначення житлової субсидії в умовах воєнного стану

З прийняттям Постанови КМУ від 16 вересня 2022 року №1041 «Про деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України» виникло чимало питань стосовно призначення субсидії в умовах воєнного стану. Відповіді на них та змістовні роз’яснення надали фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Київській області у Центрі надання адміністративних послуг в м. Біла Церква Геннадій Кукса та Антоніна Господаренко.

Холодний подих осені змусив багатьох українців не тільки заварювати гарячий чай, але й задуматися про опалювальний сезон, плануючи попередньо сімейний бюджет і витрати на житлово-комунальні послуги.

Адресна допомога, яка надається для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, що є субсидією – вихід для тих наших співвітчизників, які через низькі доходи не в змозі повністю оплачувати «комуналку».

Тому про призначення субсидії в умовах воєнного стану на цьогорічний опалювальний сезон розповідав Геннадій Кукса. Юрист насамперед пояснив вкрай важливі зміни щодо порядку призначення та виплати житлових субсидій, а саме Пенсійний фонд України виплачує субсидії з 1 жовтня 2022 року, а з 1 грудня – буде ще й призначати субсидії.

«Одним із найважливіших положень вищезазначеної Постанови є можливість застосовування екстериторіального принципу при отриманні цих послуг, який не передбачає “прив’язки” до місця проживання людини. Це особливо актуально в час воєнного стану і впливає на можливість більш ефективно, централізовано зберігати дані громадян, необхідні для призначення та розрахунку житлових субсидій і пільг, щоб не втрачати їх в умовах тимчасової окупації окремих територій, у разі потреби – оперативно їх корегувати», – вказав фахівець центру.

Згідно постанови для призначення субсидії потрібно подати заяву та декларацію. Фахівець зорієнтував білоцерківців куди подаються документи (структурному підрозділу з питань соціального захисту населення, посадовим особам виконавчого органу, центру надання адміністративних послуг за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи – за фактичним місцем проживання), органу Пенсійного фонду України – незалежно від місця проживання), способи їх подання (органам ПФУ (особисто, поштою або в електронній формі через веб-портал електронних послуг чи мобільний додаток ПФУ); уповноваженій посадовій особі сільської, селищної, міської ради; центру надання адміністративних послуг; електронно, через засоби Порталу Дія) та безпосередній перелік таких документів.

Антоніна Господаренко додала, що для тих, хто отримував субсидію, після закінчення строку її надання орган ПФУ здійснює самостійно її призначення на наступний період.

Громадяни, яким призначено субсидію, у разі зміни обставин, які впливають на розмір субсидії або настання умов за яких втрачається право на неї, повинні протягом 30 календарних днів повідомити орган ПФУ про такі зміни.

Надана громадянам інформція безумовно допоможе їм зорієнтуватися у вирі законодавчих змін, а система безоплатної допомоги завжди готова сприяти тим, хто її потребує.

Детальніше про порядок надання населенню субсидій та підстави для припинення надання раніше призначеної субсидії читайте на порталі на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid за посиланням: wiki.legalaid.gov.ua