назад

Громадянам на замітку: особливості реєстрації громадських формувань

160711 01Головним спеціалістом Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Мариною Лапоног у приміщенні Охтирського міськрайонного центру зайнятості проведено лекцію на тему «Розширення функцій Охтирського місцевого центру з надання БВПД».

Марина Лапоног розповіла присутнім про можливість отримання безоплатної правової допомоги, соціальну програму Уряду України, що гарантує людям ефективний захист їхніх прав, а також про роботу Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області та місцевих Центрів щодо надання вторинної і первинної правової допомоги, співпраці з громадськими (правозахисними) організаціями. 

Марина Лапоног звернула увагу присутніх на Наказ Міністерства юстиції України «Про запровадження пілотного проекту у сфері державної реєстрації громадський формувань» від 17 червня 2016 року №1717/5, яким передбачено запровадження пілотного проекту в частині забезпечення прийняття та видачу документів під час державної реєстрації громадських формувань відповідно до порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Працівники центру діятимуть як «фронт-офіс», тобто здійснюватимуть прийом документів від заявників, зніматимуть копії поданих документів шляхом їх сканування, що долучаються до заяви, зареєстрованої  у Єдиному державному реєстрі. А безпосередньо рішення про реєстрацію або про відмову у реєстрації громадського об’єднання, про направлення документів на доопрацювання чи про залишення документів без розгляду по суті прийматиме Головне територіальне управління юстиції у Сумській області.

Отже, таке розширення функцій місцевих центрів полегшить процедуру реєстрації громадських об’єднань, оскільки тепер не буде необхідності їхати з пакетом документів безпосередньо до м. Суми.