назад

Херсон долучився до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»

127 листопада за ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області та старшого інспектора з особливих доручень Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Іллі Андрійовського відбувся круглий стіл «Протидія домашньому насильству та шляхи його подолання».

Як зазначили організатори, захід був приурочений до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», яка щороку з 25 листопада (Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок) по 10 грудня (День прав людини) проходить в Україні, ставлячи насильство над жінками і порушення прав людини в один ряд.

Саме в такому контексті й тривало обговорення злободенних питань, до якого активно долучилися не тільки фахівці системи БПД Херсонщини та Управління забезпечення прав людини Національної поліції, але й регіональний представник та координатор Уповноваженого ВРУ з прав людини, працівники ювенальної превенції, патрульної поліції, Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Гончара.

23

Захід відкрила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва, яка підкреслила важливість та актуальність даної теми, нагадавши, що на початку цього року були внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», і жертви домашнього насильства отримали право на вторинну правову допомогу, тобто складання позовних заяв, представництво в суді, захист адвоката тощо.

Про консолідацію зусиль та проведення спільних правопросвітницьких заходів, спрямованих на протидію випадкам домашнього насильства, зокрема, через розробку та поширення тематичних буклетів, активне роз’яснення жителям міста про види насильства, причини та форми його прояву – також йшлося у вступному слові.

45Але більш детально проблему насильства в сім´ї дослідила начальниця відділу організації надання БВПД Олена Іпатенко.

«Традиційно домашнє насильство асоціювалося з фізичним насильством, – зауважила спікер, – але не треба забувати, що наразі це явище включає, крім фізичного, ще й психологічне, сексуальне, економічне насильство, яке може бути вчинено членом родини або партнером».

Розроблена Оленою Вікторівною презентація «Причини домашнього насильства, шляхи запобігання йому та протидії» викликала зацікавленість аудиторії, бо містила різнопланову змістовну інформацію – від переліку відповідних законів та офіційної статистики до характеристики основних ознак цього явища та типових рис кривдника і жертви.

Презентацію Олени Іпатенко можна переглянути тут:9

За словами Олени Іпатенко, серед причин, які призводять до насильства в родині, а це правові, педагогічні, соціально-психологічні, медико-соціальні, медико-фізіологічні – економічні домінують. І з цим не можна не погодитися, бо в суспільстві з низьким рівнем життя, коли жінка не має власного житла, підтримки, роботи, вона стає все більше залежною від чоловіка, занижується її самооцінка, вона замикається в собі і навіть не підозрює, що може якось вплинути на ситуацію. «Тому наше завдання, – зауважила спікер, – донести інформацію, підтримати та допомогти знайти вихід із складної життєвої ситуації».

6Тему продовжили працівники поліції: дільничні, які приїжджають на виклик, не можуть ґарантувати, що жінка буде в небезпеці, незважаючи на застосування обмежувального припису. Разом з тим вони не в змозі направити жертву до якось кризового центру, де б людина знайшла хоча б тимчасовий прихисток, бо такого в Херсоні просто немає.

Тож обмін думками проходив жваво й емоційно. На глибоке переконання присутніх, перш за все необхідно забезпечити належні умови для потерпілих на місцевому рівні.

Окремо треба сказати про виставку друкованих видань з протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, яку підготувала завідувачка центром обслуговування користувачів з особливими потребами ХОУНБ ім. Олеся Гончара Оксана Шестакова.

7Приємно, що цей комплект друкованих матеріалів доповнили й наші буклети, а також пам´ятки і плакати, розроблені Міністерством юстиції України в рамках загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Результатом плодотворної роботи, яка, безумовно, триватиме й надалі, стали домовленості щодо проведення спільних правопросвітницьких заходів та інформування постраждалих про безоплатну правову допомогу, яку вони можуть отримати в усіх наших центрах та бюро.

8