назад

Херсон відвідала заступниця Міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко

Про запровадження в Україні інституту приватного виконавця та переваги професії йшлося під час зустрічі заступниці Міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлани Глущенко з представниками юридичної спільноти Херсона. На промо-акції «Професія приватного виконавця: доступ та переваги» побували й фахівці системи БПД: Марина Єлисєєва (директорка Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області), Лариса Аболончикова (начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва), Денис Милокостий (директор Херсонського місцевого центру з надання БВПД), Фелікс Шмиголь (начальник відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги), а також адвокати Тетяна Тюпляєва та Валентина Токаленко.

Відкриваючи захід, керівник Головного територіального управління юстиції в  Херсонській області Костянтин Хутковський зазначив, що запровадження інституту приватного виконавця – одна із реформ Міністерства юстиції, яка почала реалізовуватися з 2017 року.

Продовжуючи тему реформ та проектів Мін´юсту, Світлана Глущенко пояснила, що в Україні створена змішана система виконавчої служби – державна і приватна. На її глибоке переконання, професію приватного виконавця треба розвивати, зміцнювати і залучати нові кадри, яких наразі в регіонах не вистачає.
«Щоб була конкуренція, – переконана Світлана Глущенко, – кількість приватних виконавців має бути співмірною, хоча б наполовину, до кількості державних виконавців…».
Для порівняння: на сьогодні в державній виконавчій службі працює приблизно 4 тисяч осіб; у приватній – 178, ще 260 осіб отримали посвідчення, але поки не приступили до роботи.За словами Світлани Глущенко, щоб створити рівноцінну конкуренцію державних і приватних виконавців, такої кількості останніх недостатньо.  Разом з тим гостя відзначила, що в містах-мільйонниках конкуренція між державними та приватними виконавцями вже є. Наприклад, у Києві працює близько 70 приватних виконавців, реформа у цій сфері відбувається в Одесі та Дніпрі. Але є області, де приватних виконавців зовсім немає. Зокрема, на Херсонщині сьогодні працює двоє – Дмитро Манікін і Євгеній Пирожок, які розповіли про переваги професії, труднощі та здобутки.

За словами Дмитра Манікіна, на перших порах постало багато викликів: треба було здати іспити, обладнати офіс, пройти навчання, укласти договір своєї діяльності і лише потім комісія складає акт. «Між початком і відкриттям першого виконавчого провадження пройшло сім місяців», – згадав спікер.

Головними перевагами професії Дмитро Манікін вважає можливість самому планувати робочий час, адже приватні виконавці – самозайняті особи, які не мають керівника, але можуть мати помічників. Відтак приватні виконавці більш оперативні та вільні в стратегії виконавчих дій. До того ж вони мають право на винагороду.

 

 

Якщо правильно налагодити процес, то приватним виконавцем бути вигідно», – наголосив доповідач.

Під час промо-акції йшла мова і про чинники, які роблять професію успішною, – це правильна організація діяльності та підтримка, у зв´язку з чим торкнулися теми захищеності приватних виконавців.

Водночас заступниця Міністра юстиції презентувала ключові зміни вдосконалення Порядку допуску до професії та Порядку діяльності Дисциплінарної комісії приватних виконавців, розказала про спрощення процедури навчання та стажування, про роль Дисциплінарного уповноваженого як дорадчого органу Асоціації приватних виконавців України та про оновлення кваліфікаційної та дисциплінарної комісій.

Отже, зустріч виявилась цікавою, змістовною та пізнавальною, особливо для випускників юридичних вишів.

 

Про візит Світлани Глущенко на Херсонщину – дивіться у відеосюжеті:https://www.facebook.com/minjust.official/videos/453596912161644/