назад

Херсонщина: для працівників поліції розпочався новий навчальний рік

17 січня з метою набуття і вдосконалення знань, умінь та навичок у сфері нормативно-правового забезпечення службової діяльності для співробітників Олешківського та Голопристанського відділень поліції НВП ГУНП в Херсонській області пройшли заняття з професійної підготовки за участі фахівців системи БПД – Олени Іпатенко та Інни Холодняк.

Варто сказати, що це перше у 2020 році навчання і ключовою темою були питання, пов´язані безпосередньо з системою БПД.

Заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко розказала про Порядок  інформування центрів з надання БВПД про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та  проаналізувала стан виконання законодавства, яке регламентує цей порядок.

Разом з тим співробітники Олешківського відділення поліції мали змогу на практиці відпрацювали набуті знання – на конкретних прикладах був змодельований порядок дій працівників поліції по інформуванню Регіонального центру про випадки затримання осіб. Також   присутні одержали розроблений Оленою Іпатенко буклет з алгоритмом дій.

Окрім того, спікер торкнулась питань, пов´язаних із недопущенням  порушення прав людини у службовій діяльності та окрему увагу приділила  Е-декларуванню-2020, нагадавши, що з 1 січня розпочався черговий етап подання щорічних декларацій за 2019 рік та про зміни, пов’язані із застосуванням оновленого антикорупційного законодавства.

Подібне заняття, але для особового складу Голопристанського відділення поліції НВП ГУНП в Херсонській області, провела і заступниця начальника відділу правопросвітництва та надання БПД Голопристанського місцевого центру Інна Холодняк.

Вона зауважила, що відповідно до статті 27 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» Кабінет Міністрів України ще у 2011 році затвердив Порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб, і ця постанова набрала чинності з 1 січня 2013 року.

Також вона повідомила, що даний Порядок встановлює загальні вимоги та механізм інформування центрів про випадки затримання осіб органами, уповноваженими здійснювати адміністративне затримання або затримання згідно з дорученнями правоохоронних органів, або затримання осіб органами досудового розслідування.

Правоохоронці також з´ясували, які відомості про затриману особу потрібно вказувати, протягом якого часу адвокат повинен прибути до затриманого та що робити у разі неприбуття захисника або якщо затримана особа відмовляється від адвоката.

Додатково фахівчиня звернула увагу на співпрацю працівників поліції з Голопристанським місцевим центром в частині перенаправлення клієнтів. А по завершенні заходів всі присутні отримали інформаційні буклети системи БПД.