назад

Про сімейні цінності говорили на Херсонщині

«Сім’я відіграє важливу роль в житті кожної людини, оскільки саме в сім’ї народжуються і виховуються діти, які в майбутньому створюють свою сім’ю. Таким є закон природи, і поки він існуватиме, існуватиме й наше суспільство», – так розпочався правовий урок для учнів 10-х класів Голопристанської загальноосвітньої школи №3, який в рамках правопросвітницького проекту «Школа правознавців» провела заступниця начальника відділу правопросвітництва та надання БПД Голопристанського місцевого центру Інна Холодняк.

Говорячи про сімейні цінності та важливість знань про сім’ю та шлюб, Інна Віталіївна розтлумачила дані поняття, розповіла про умови та порядок укладання шлюбу, у тому числі і для неповнолітніх, та запропонувала попрацювати з правовим документом, який є джерелом сімейного права, а саме Сімейним кодексом України.

Дітей зацікавило все: і тематика обговорюваних питань, і ситуаційні задачі, і рекомендації та настанови правника.

Наприкінці заходу Інна Холодняк звернула увагу учнів на те, що діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, а також ті, хто перебуває у складних життєвих обставинах, хто постраждав унаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту, – мають право на всі види правових послуг.

Продовжуючи тему сімейних цінностей, варто сказати про ще один правопросвітницький захід, але вже для батьків, оскільки керівництво вищезгаданої школи запросило фахівців Голопристанського місцевого центру на батьківські збори.

Тематична зустріч була присвячена питанням відповідальності батьків за виховання своїх дітей, виконанню батьківських обов’язків та нетерпимого ставлення до проявів агресії в учнівському середовищі, адже особистий приклад батьків має вирішальне значення у вихованні і саме в сім´ї у дитини формуються перші уявлення про шлюб, розподіл сімейних обов´язків, внутрішньосімейні взаємини та міжособистісні стосунки.

Інна Холодняк ознайомила аудиторію з Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)», розповіла про види булінгу, пояснивши, чим відрізняється дане явище від конфлікту та що робити, якщо дитина стала жертвою цькування або є булером. Є й такі, хто спокійно спостерігає або взагалі знімає на телефон, а потім викладає у соцмережах.

Тому фахівчиня системи БПД закликала батьків частіше говорити зі своїми дітьми, підтримувати та допомагати їм у вирішенні проблем, а не відгороджуватися від них словами: «Вирішуй все сам/сама». Оскільки байдужість з боку батьків призведе до того, що дитина закриється і перестане звертатися за допомогою.

Говорячи про булерів, спікер виділила домашнє насильство як одну із причин насильства в учнівському середовищі, оскільки свідками сварок між батьками стають діти.

З огляду на це Інна Холодняк ознайомила присутніх із Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», розповіла про види та заходи, які застосовує держава до кривдника, та навела приклади судових справ клієнтів Голопристанського місцевого центру, які зверталися за правовою допомогою.

Закликаючи аудиторію не замовчувати випадки домашнього насильства, Інна Холодняк повідомила про право всіх постраждалих на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто складання процесуальних документів, представництво інтересів особи в суді та захист, вручивши всім інформаційні буклети та візитівки з контактами місцевого центру.