назад

Хмельниччина: успіхи та виклики в роботі центрів з надання БВПД обговорили з головою облдержадміністрації

Про те, як працює система безоплатної правової допомоги на Хмельниччині, які виклики їй доводиться долати та якої допомоги від влади потребує, голові Хмельницької обласної державної адміністрації Дмитрові Габінету розповіли керівники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Стьопіна і Григорій Гоцький.

Директорка Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області Наталія Стьопіна ознайомила очільника ОДА зі структурою системи та завданнями, які вона виконує.

«Регіональний центр розпочав роботу 1 січня 2013 року. До його функцій належить надання безоплатної правової допомоги підозрюваним та обвинуваченим у кримінальному провадженні, затриманим, заарештованим та засудженим. А з 1 липня 2015 року в області діє чотири місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги – в Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Старокостянтинові та Шепетівці. У підпорядкуванні місцевих центрів перебувають 16 бюро правової допомоги, які забезпечують доступ осіб до безоплатної правової допомоги в невеликих містах та селищах області», – зазначила керівниця центру.

Григорій Гоцький, який очолює Хмельницький місцевий центр з надання БВПД, пояснив, що до повноважень місцевих центрів належить надання юридичних консультацій та роз’яснень законодавства (первинної правової допомоги); складання процесуальних документів, представництво інтересів осіб у судах в цивільних та адміністративних справах; надання правової допомоги свідкам та потерпілим в кримінальному провадженні; проведення правопросвітницьких заходів; надання методичної допомоги органам місцевого самоврядування (зокрема ОТГ) та виконавчої влади.

Відтак обговорили з Дмитром Габінетом можливості організації спільних з представниками обласної державної адміністрації виїздів у віддалені населені пункти задля консультування громадян та проведення навчань для фахівців центрів щодо новацій у законодавстві та їх впровадження. Йшлося також про співпрацю з органами виконавчої влади на місцях задля поглиблення обізнаності населення Хмельниччини про право на безоплатну правову допомогу.

Голова ОДА, зі свого боку, висловив готовність сприяти в роботі фахівців системи безоплатної правової допомоги в регіоні.