назад

«Хода за свободу» та посилення співпраці з Благодійним фондом «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ»

З ініціативи Благодійного фонду «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» 18 жовтня фахівці Регіонального та місцевого центрів з надання БВПД взяли участь в інформаційній акції «Хода за свободу», яка присвячена до Європейського дня боротьби з торгівлею людьми.

Акція спрямована на підняття рівня обізнаності населення щодо проблеми торгівлі людьми, поширення важливої інформації про цю проблему та небезпеку, яку вона становить. Івано-франківці німою ходою пройшлися проти торгівлі людьми.

День боротьби з торгівлею людьми започаткував Європейський Парламент як день консолідації зусиль з підвищення рівня обізнаності та небайдужості громадськості до цього явища.

Інформаійна акція «Хода за свободу» не є протестом, це мовчазна і мирна хода, яка проходить на захист мільйонів чоловіків, жінок та дітей, які зараз знаходяться у рабстві.

Понад 230 тисяч українців стали жертвами торгівлі людьми в період після здобуття Україною незалежності. Це узагальнююча цифра тих, кого правоохоронці ідентифікували як жертв торгівлі людьми, хто звернувся до державних органів за правовою допомогою і тих, хто звернувся за психологічною підтримкою до правозахисних організацій, у тому числі анонімно.

Останнім часом Україна постала перед новою для нашої держави проблемою – використання громадян України у злочинній діяльності за кордоном як наркокур’єрів, а також примушування займатись контрабандою нелегальних мігрантів.

Також занепокоєння викликає те, що українські жінки, наразі, складають значну частину живого «товару» на відкритих і таємних ринках Європи та Азії, а в міжнародній системі Україна визначена як країна – постачальниця жінок.

Основні умови, що сприяють стрімкому зростанню та виникненню нових груп ризику є воєнний конфлікт на сході України, складна економічна ситуація, в якій перебувають, зокрема, внутрішньо переміщені особи, високий рівень безробіття, недосконалість законодавства та правова необізнаність громадян.

Небайдужі мешканці пройшлися ходою від Вічевого майдану вулицями ˗  Галицька ˗  площа Ринок ˗  площа Міцкевича ˗  Незалежності ˗  Вічевий майдан.

Під час акції також діяли консультативні пункти, де кожен охочий мав можливість отримати інформаційні буклети, тематичні браслети та флаєри з інформацією про торгівлю людьми та порадами, як уникнути подібних ситуацій.

Учасниками акції стали фахівці Регіонального та місцевого центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на Прикарпатті, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Івано-Франківський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, філія Державної установи «Центр пробації» у Івано-Франківській області, департамент соціальної політики Івано-Франківської обласної державної адміністрації, які виразили свою соціальну позицію проти торгівлі людьми.

Варто зазначити, що серед жителів та гостей м. Івано-Франківська проводилось роз’яснення про існування проблеми торгівлі людьми, про її ознаки, способи втягнення в трудову експлуатацію, про порядок звернення за правовою допомогою для захисту своїх прав.

«Можливо ця хода буде дивною для нашої громадськості, але це приверне увагу до того, що рабство справді зараз існує. З 90-х років було поширене сексуальне рабство, тоді потрапляли у пастку жінки, зараз більш поширене робоче рабство і використовують частіше чоловіків, такі випадки були, звичайно, й у Франківську», – розповів о. Володимир Чорній, директор Благодійного фонду «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ».

З метою встановлення засад співробітництва, між Благодійним фондом «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області 22 жовтня було підписано Меморандум про співробітництво.

Директор Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Михайло Євчук акцентував на важливості співпраці з громадським сектором. Він зазначив, що співробітництво базуватиметься на підвищенні рівня роботи, взаємодії та координації у сфері протидії торгівлі людьми, в тому числі і дітьми, забезпечення доступу вразливих верств населення до послуг із попередження торгівлі людьми, забезпечення безперешкодного доступу осіб, які постраждали від торгівлі людьми, до допомоги та захисту, яка гарантована їм законодавством та міжнародними зобов’язаннями України в сфері протидії торгівлі людьми.