назад

Як стати присяжним – тема чергової зустрічі з громадянами у межах проєкту «Вас чекають в суді»

Юристи Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області долучилися до проведення тематичної зустрічі з громадянами у Зарічному районному суді м. Суми, під час якої обговорили, хто такі присяжні, які їхні обов’язки та роль у судовому процесі.

Суддя-спікер Ганна Шелєхова наголосила, що тема інституту присяжних нова, громадяни знають здебільшого про неї із зарубіжного кіно. В Україні це інша модель, присяжні – це особи, які у випадках, визначених процесуальним законом, та за їх згодою вирішують справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя.

У Зарічному районному суді м. Суми в 2020 році закінчується трирічний строк повноважень нині діючих присяжних. І тому для обговорення обрана саме така тема, щоб містяни розуміли, хто такі присяжні, і долучались до здійснення правосуддя.

Присяжним може бути громадянин України віком від 30 до 65 років, який постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду, та який володіє державною мовою. Ці особи не повинні мати психічні захворювання, вони не повинні бути судимими, не бути державними службовцями, працівниками правоохоронних органів, адвокатами, нотаріусами.

Присяжні залучаються до розгляду:

  • цивільних справ (1 професійний суддя + 2 присяжних), а саме:
  • обмеження, поновлення цивільної дієздатності особи або визнання недієздатною;
  • визнання особи безвісно відсутньою чи померлою;
  • усиновлення;
  • надання особі психіатричної допомоги;
  • примусову госпіталізацію особи до протитуберкульозного закладу.
  • кримінальні провадження (2 професійних судді + 3 присяжних) для розгляду справи про злочини, за які передбачено покарання у виді довічного позбавлення волі.

Говорили про гарантії, які залишаються за присяжними на час виконання ними обов’язків у суді. Окремо зупинились на виплаті винагороди за час, проведений у суді, який розраховується виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу.

Начальник правового управління Сумської міської ради Олег Чайченко розповів, як відбувається процедура затвердження списку присяжних.

Присяжна Зарічного районного суду м. Суми Жанна Рєкало поділилась власним досвідом з виконання обов’язків присяжною.

Окрім цього, після обговорення актуальної теми громадяни мали можливість проконсультуватися з юристами системи безоплатної правової допомоги.