назад

Хто має «імунітет» на роботі при скороченні працівників?

128-119 квітня 2018 року в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО» в приміщенні Заставнівського районного центру зайнятості проводилось засідання клубу «Для тих, кому за 50» за участі начальника Заставнівського бюро правової допомоги Василя Данищука.

Актуальним питанням зустрічі було: хто має переважне право залишитись на роботі при скороченні працівників?

«При скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці переважне право залишитися на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці», — роз’яснив учасникам клубу начальник Заставнівського бюро правової допомоги Василь Данищук.

Присутні дізнались, що за однакових умов продуктивності праці й кваліфікації перевага надається:

• сімейним — якщо є двоє й більше утриманців;

• особам, у сім’ях яких немає інших працівників із самостійним заробітком;

• працівникам із тривалим безперервним стажем роботи на цьому підприємстві;

• працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах без відриву від виробництва;

• учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII;

• авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;

• працівникам, які отримали на цьому підприємстві трудове каліцтво або професійне захворювання;

• особам, які були депортовані з України протягом п’яти років з часу повернення на постійне місце проживання до України;

• працівникам з-поміж колишніх військовослужбовців строкової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, — протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

«Перелік осіб, які мають переваги в залишенні на роботі під час звільнення, не є вичерпним. Допускається можливість установлення законодавством таких переваг також іншим категоріям працівників», — роз’яснив Василь Данищук.

По завершенні заходу фахівець системи безоплатної правової допомоги роздав учасникам інформаційні буклети та надав контактну інформацію.

Контактна інформація! До фахівців Заставнівського бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: Чернівецька область, Заставнівський район, м. Заставна, вул. Д. Галицького, 1а. Телефон: (0 3737) 3-11-87.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).