назад

12814566 456669401190688 5259377055272844982 n

Працівники Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги взяли участь у заходах організації ветеранів України з метою поширення інформації про безоплатну правову допомогу серед інвалідів та ветеранів війни.

09 березня 2016 року представники місцевого центру відвідали Чортківську міську раду для участі у засіданні Чортківської районної організації ветеранів України під керівництвом голови громадської організації Ганни Філіпчук. В заході взяли участь директор Чортківського місцевого центру – Марія Гамбаль, заступник директора місцевого центру – Ольга Галанчак, начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання БППД – Олена Овсинська, інваліди та ветерани Другої світової війни.

Фахівці місцевого центру розповіли присутнім про систему безоплатної вторинної правової допомоги, обговорили питання щодо забезпечення права громадян, зокрема інвалідів, ветеранів війни (учасників бойових дій, інвалідів війни та учасників війни), соціально незахищених осіб, у захисті своїх прав через безоплатне представництво інтересів у судах (ст.12 Закону «Про безоплатну правову допомогу»).

Також, працівники місцевого центру надали громадянам консультації з правових питань, зокрема щодо пільгового проїзду в громадському транспорті, порядку отримання житлових субсидій, створення об’єднання жителів багатоквартирного будинку.

1936374 456669397857355 7436602691259605029 nСтосовно  пільгового проїзду в громадському транспорті роз’яснено, що Рішенням виконавчого комітету Чортківської міської ради від 21 січня 2015 року затверджено положення «Про порядок відшкодування витрат за безкоштовне перевезення пільгових категорій населення міста Чорткова пасажирським транспортом загального користування на 2016 рік». Згідно цього документу, 5 пільгових категорій населення мають право отримати 8 безкоштовних купонів для проїзду по маршрутах загального користування АТП 16-142 протягом одного місяця. Отримати такі купони можна у міському управлінні соціального захисту населення, сім’ї та праці за пред’явлення посвідчення. До пільгових категорій, визначених згідно положення, відносяться 5 категорій осіб: інваліди війни І, ІІ, ІІІ груп, учасники бойових дій, потерпілі та ліквідатори наслідків ЧАЕС І та ІІ категорій, реабілітовані, інваліди загального захворювання І та ІІ груп, діти, інвалідність яких пов’язана з наслідками аварії на ЧАЕС.

Громадянам, яких цікавило питання отримання житлових субсидій роз’яснено, що право на їх отримання мають громадяни, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг виходячи із соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу. Обов’язкова плата окремо на кожний вид житлово-комунальних послуг в межах соціальних норм визначається пропорційно до його частки у загальній вартості цих послуг в межах соціальних норм та розмір житлової субсидії як різниця між вартістю послуги, взятою до розрахунку житлової субсидії, та розміром обов’язкової плати за неї.

Щодо питання створення ОСББ , то новообране правління має підготувати пакет документів для державної реєстрації, куди входить: протокол установчих зборів, статут з підписами членів ОСББ, реєстраційну форму Ф-І, затверджену Наказом Держкомпідприємництва № 67 від 09.06.04 р., cписок членів згідно зразка, що встановлений Постановою КМУ № 1521. До нотаріального засвідчення установчих документів слід зарезервувати найменування ОСББ у відділі реєстрації органу місцевого самоврядування. Установчі документи представник ОСББ подає особисто. Для ОСББ державна реєстрація безкоштовна. Після отримання свідоцтва про державну реєстрацію керівництво ОСББ має виготовити печатку, відкрити рахунок у банку, стати на облік у податковій інспекції, пенсійному та інших фондах соціального страхування. Ця робота проводиться у встановленому порядку, як для будь-якої юридичної особи.

Звернутися за правовою допомогою до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можуть жителі Борщівського, Бучацького, Гусятинського, Заліщицького, Монастириського, Чортківського районів та міста Чортків. Адреса: вул. Шевченка, 54, м.Чортків.