назад

І ярмаркували, і безоплатну правову допомогу надавали

Традиційно на Полтавщині наприкінці серпня проходить Національний Сорочинський ярмарок, який є  одним із найвідоміших ярмарків в Україні, що відбувається в селі Великі Сорочинці Миргородського району на Полтавщині. Цього року ХХІ ярмарок буде проходити з 20 по 25 серпня.

Не оминули поза увагою такий захід і фахівці системи БПД області. 20 серпня 2019 року заступниця начальника Миргородського бюро правової допомоги Наталія Пищимуха спільно з фахівцями Головного територіального управління юстиції у Полтавській області провели виїзний прийом громадян на Сорочинському ярмарку та вуличне інформування.

Місце для надання правових консультацій вибрано не випадково, адже у ярмарку беруть  участь понад тисячу підприємств, приватних підприємців, майстрів народних промислів, закладів громадського харчування,  на сценах свою майстерність демонструють тисячі учасників мистецьких колективів музичної, пісенної і танцювальної народної творчості, а ввечері проходять концерти зірок української естради та запальні дискотеки. Серед понад півмільйона людей, які відвідують ярмарок, є делегації з інших країн, журналісти друкованих і електронних засобів масової інформації, керівники  області  та інші високоповажні гості. Тож відвідувачі Національного Сорочинського ярмарку-2019 мали можливість не тільки відпочити,  а також вирішити свої правові проблеми, отримавши фахові консультації з правових питань, буклети з правової тематики.

Нагадуємо, що кожен громадянин може звернутися за правовою допомогою до Миргородського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Миргород,вул. Гоголя, 165, каб.№9, 10., тел. (05355) 5 09 21, телефон «гарячої лінії» безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.

Довідково. Національний Сорочинський ярмарок, який є найбільшим в Україні і найвідоміший за її межами ярмарково – виставковий захід. Його унікальність полягає у тому, що він зберігся з XVIII століття до наших днів. Проводиться традиційно один раз на рік в передостанній тиждень серпня, на ярмарковій площі в 16,2 га під відкритим небом в центрі села Великі Сорочинці Миргородського району Полтавської області.

На сьогодні Національний Сорочинський ярмарок – це єдиний в Україні захід, відвідування якого дає якнайповніше уявлення як про нашу державу, так і про її народ, його економіку, історію і культуру. Територія ярмарку поділена на сектори. Так, в секторі промислових підприємств знаходяться експозиції підприємств різних галузей промисловості з усіх областей України та з-за кордону. Різноманітна торгівля зосереджена в секторі приватних підприємців, а понад 30 кафе і ресторанів української та інших національних кухонь нагодують усіх бажаючих смачною і корисною їжею та нададуть можливість скуштувати напої з багатьох країн світу. Але, особлива гордість організаторів ярмарку – це етнографічна територія та містечка майстрів. На етнографічній території знаходяться відтворені чи реконструйовані будинки сільських жителів України XVIII – XIX століть ( різного соціального статусу – багатіїв, бідняків, середняків), в кожному з яких розташований вільно відкритий для всіх бажаючих етнографічний міні – музей. В експозиціях цих музеїв представлені меблі, посуд, одяг та інші побутові артефакти тієї чи іншої історичної епохи, що відтворюють життя українців в певний історичний період. Експозиції постійно поповнюються за рахунок придбань, здійснених організаторами в ході етнографічних експедицій.

Два містечка майстрів дозволяють скласти повне уявлення про традиційні народні промисли та мистецтва всіх без винятку регіонів України. Переважна більшість представлених там виробів – ручної роботи, дуже високої якості. Секрети їх виготовлення зберігаються у сім’ях чи в окремих населених пунктах і передаються з покоління в покоління протягом уже кількох століть. Це вироби з дерева, кістки, глини, каменю, інших природних матеріалів. Широко представлені всі школи традиційної української вишивки, шиття, плетіння, ткацтва. Багато картин, написаних народними художниками. Є плетіння з лози, бісеру, дивної краси речі, виковані ковалями.

Особливої уваги заслуговує культурна програма ярмарку. Протягом усіх шести днів на п’яти сценах постійно виступають мистецькі колективи та окремі виконавці, як професійні, так і самодіяльні.

На території створено всі умови як для роботи журналістів, так і для проведення заходів ділової програми. Побудована та оздоблена в етностилі споруда прес-центру на 100 місць, з озвученням та кондиціюванням.