назад

Індивідуальному консультуванню правники Херсонщини приділяють особливу увагу

Можливість отримати безоплатну правову допомогу, не виїжджаючи за межі свого населеного пункту, стає для представників громад звичною справою. Сприяє цьому й успішна взаємодія фахівців системи БПД з органами місцевого самоврядування, завдяки чому приймаються місцеві програми, проводяться правопросвітницькі заходи, але першочергова увага все ж таки приділяється вирішенню конкретних правових питань клієнтів шляхом індивідуального консультування.

Так, протягом першого півріччя 2019 року фахівці місцевих центрів та бюро правової допомоги Херсонської області забезпечили роботу 403 мобільних та дистанційних пунктів доступу до БПД, в ході яких 1 тис. 324 клієнтам надали  консультації. Як працюють в цьому напрямку фахівці Херсонського місцевого центру з надання БВПД – у нашому огляді.

Робочий виїзд до Солонцівської сільської ради Олешківського району здійснила 18 липня фахівчиня Олешківського бюро правової допомоги Ганна Трембач.

Окрім проведення правопросвітницьких заходів, Ганна Трембач забезпечила роботу мобільного пункту консультування громадян, під час якого мешканці села Солонці отримали юридичні консультації в індивідуальному порядку.
Також фахівчиня бюро зустрілась з головою Солонцівської сільської ради Юрієм Солдатовим, результатом чого стало оновлення меморандуму про спільну діяльність щодо надання безоплатної правової допомоги.

17 липня у приміщенні Кізомиської сільської ради роботу мобільного пункту консультування жителів села Кізомис Білозерського району організували Альона Василевич та Володимир Куценко. Спеціалісти надали консультації з різних правових питань, зокрема з питань сімейного, земельного, спадкового та адміністративного права.

Плідним та насиченим виявився візит фахівчині Білозерського бюро правової допомоги Наталії Нечай до Правдинської сільської ради, де вона взяла участь у сесії депутатів сільської ради з метою прийняття програми з надання безоплатної первинної правової допомоги на 2019-2020 роки.

Спеціалістка бюро  ознайомила депутатів з програмою БПД та розповіла про аспекти діяльності, місію та задачі. Обговоривши запропонований проект, уповноважені представники сільської громади схвалили його і прийняли позитивне рішення. Після чого Наталія Нечай провела для посадових осіб Правдинської сільської ради тренінг з питань удосконалення ними надання безоплатної правової допомоги, приділивши особливу увагу методичним рекомендаціям для ОМС щодо організації надання безоплатної правової допомоги.

Окрім того, спеціалістка бюро провела робочу зустріч з головою Правдинської сільської ради Любов´ю Шевченко. Результатом зустрічі стало оновлення меморандуму про спільну діяльність щодо надання безоплатної правової допомоги та домовленості про подальшу співпрацю з метою підвищення рівня правової обізнаності населення щодо можливості вирішення життєвих питань у правовий спосіб.
Варто сказати, що протягом першого півріччя в рамках укладених меморандумів про спільну діяльність фахівці області надали методичну допомогу 127 органам місцевого самоврядування. Результатом успішної взаємодії з ОМС є розробка 19 проектів і прийняття 7 місцевих програм надання безоплатної правової допомоги.

Продовжуючи тему доступу громадян до безоплатної правової допомоги, слід сказати, що її отримали й мешканці Станіславської об’єднаної територіальної громадиНаталія Нечай забезпечила роботу мобільного пункту консультування. Тож у першій половині дня місцеві жителі отримали юридичні консультації в с. Широка Балка у приміщенні сільської бібліотеки, а в другій половині дня – у приміщенні Станіславської сільської ради (ОТГ).

Серед питань, з якими зверталися мешканці ОТГ, можна виокремити наступні: порядок зняття з реєстрації місця проживання особи, встановлення факту родинних відносин, порядок отримання матеріальної допомоги, припинення діяльності профспілок, процедура оформлення спадщини, порядок визнання права власності на нерухоме майно в судовому порядку та інші.
Фахівчиня бюро надала вичерпні консультації та проінформувала клієнтів про послуги, які надає система безоплатної правової допомоги, а також про заходи, що здійснюються.

Окрім того, в приміщенні Станіславської об’єднаної територіальної громади, Наталія Нечай провела інформування громадян щодо можливості отримання безоплатної правової допомоги у представників системи БПД, зокрема у працівників Білозерського бюро правової допомоги.

Спільно з юристом ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» Вячеславом Лях Наталія Нечай організувала роботу мобільного пункту консультування в Томинобалківській сільській раді. Під час роботи пункту всі бажаючі отримали правові консультації з наступних питань: стягнення грошових коштів за борговою розпискою, стягнення аліментів, оформлення спадщини та інші. На всі питання громадян спеціалісти надали вичерпні відповіді.

По завершенні заходів наші спеціалісти розмістили на інформаційних стендах сільських рад плакати, тематичні буклети, пам´ятки та листівки з контактами місцевого центру та бюро, графіком роботи та переліком послуг, що надаються.