назад

Інформаційна підтримка Консультативної Місії Європейського Союзу

RC misiyaСьогодні, 7 червня 2017 року, начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Орест Шот взяв участь у семінарі, організованому регіональним представництвом Консультативної Місії Європейського Союзу (КМЄС) (European Union Advisory Mission (EUAM), для державних структур, зокрема, прокуратури, поліції.

У вступному слові Маркус Ролофс (Marcus Rolofs) – радник/тренер з питань верховенства права відмітив високий рівень поінформованості громад Львівщини про безоплатну правову допомогу та основні реформи уряду, однак звернув увагу на те, що все одно має місце нерозуміння громадянами повноважень окремих органів влади і це призводить до негативних наслідків як для самих заявників, в частині термінів розгляду, так і для працівників цих органів, які змушені перескеровувати звернення до компетентних органів.

Маркус Ролофс запропонував зробити крок для покращення ситуації і розпочати з малого – розробки інформаційного буклета, який би допоміг простій людині розібратись в питанні пошуку повноважного органу, який може вирішити його правову проблему.

«50 тисяч буклетів із зазначеної теми буде непоганим вкладом у сприяння поширення інформації про ваші структури на Львівщині», – наголосив Маркус Ролофс.

Учасники семінару з розроблення інформаційної платформи схвально висловились щодо зазначеної пропозиції і обговорили концепцію інформаційного буклета. Зокрема, виступили представники прокуратури Львівської області: Богдан Пуківський – заступник прокурора Львівської області – начальник управління підтримання державного обвинувачення в суді, Оксана Сурма – в. о. начальника відділу організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів прокуратури Львівської області, які зазначили, що значна частина звернень громадян дійсно є не за адресою і приходиться витрачати людський ресурс для їх перенаправлення, а також звернули увагу на 7 груп питань, з якими найчастіше звертаються до прокуратури.

Представник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Орест Шот підтримав ідею інформаційного буклета, однак зазначив, що під час розроблення подібного буклета системи безоплатної правової допомоги на Львівщині, де діють більше 30 її підрозділів, заледве вдалось умістити необхідну інформацію в одному буклеті. «Безперечно прийдеться врахувати концепцію і критерії оформлення буклета та лаконічно і доступно донести необхідну інформацію до її споживача. І нам це обов’язково вдасться» – підкреслив він.

Учасники домовились здійснити підготовчу роботу до 14 червня і 16 червня знову зустрітись для доопрацювання проекту.

Довідково

Консультативна місія Європейського Союзу (КМЄС) в Україні офіційно розпочала роботу в Києві 1 грудня 2014 року після Революції Гідності та одержання відповідного запрошення від уряду України. 

Команда з 200 українських і міжнародних фахівців працює у Києві, а з травня 2016 року також у Львові та Харкові. Вони впроваджують мандат КМЄС згідно з трьома принципами: 

надання стратегічних консультацій щодо реформування сектору цивільної безпеки, розробки стратегій сектору цивільної безпеки; 
підтримка імплементації реформ шляхом надання практичних консультацій, тренінгів та впровадження проектів; 
співпраця та забезпечення координації заходів з реформування між українськими та міжнародними партнерами. 

Команда міжнародних консультантів КМЄС здебільшого складається з представників країн Європейського Союзу. Досвідчені фахівці у сфері безпеки, поліцейської діяльності, судової системи, боротьби з корупцією, дотримання прав людини, зв’язків із громадськістю діляться своїм досвідом з українськими партнерами місії в рамках спільних зусиль щодо прискорення процесу реформування сектору цивільної безпеки. 

Нагадуємо, Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській  області знаходиться за адресою:
м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).