назад

Інформування населення щодо умов та особливостей дострокового виходу на пенсію

Драбівське БПД  ПФУ14 грудня 2018 року в рамках Всеукраїнського тижня права на базі Драбівського відділу обслуговування громадян фахівцями Драбівського бюро правової допомоги проведено робочу зустріч з працівниками відділу стосовно виходу на пенсію матерів, які доглядають за дитиною-інвалідом.

У ході зустрічі присутніх поінфрмовано, що Відповідно до п.3 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років і при наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років. Посилаючись на п.25 Постанови правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005р. №22-1, для призначення дострокової пенсії матерям дітей-інвалідів необхідно надати або документ, що підтверджує, що інвалідність дитини настала до досягнення нею 6-річного віку, або висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що дитина мала медичні показання для визнання її інвалідом до 6 років.

Таким чином, для дострокового виходу на пенсію матері дитини – інваліда обов’язковими умовами є:

 – вік матері – не менше 50 років;

 – страховий стаж матері – не менше 15 років;

 – дитина, як мінімум, до 6 років виховувалася в родині;

 – дитина має статус дитини-інваліда або інваліда з дитинства.

Під кінець зустрічі присутніх ознайомлено із загальнонаціональним правопросвітницьким проектом «Я МАЮ ПРАВО!» та поширено буклети проекту «Я МАЮ ПРАВО!», «Як протидіяти домашньому насильству?», а також інформаційні матеріали про безоплатну правову допомогу.