назад

Тиждень права в закладах освіти Сумщини

SuR 181217 10Десятки шкіл, ліцеїв, училищ, вищих навчальних закладів – і, як результат, сотні правопоінформованої учнівської молоді Сумщини. Саме так насичено пройшов Всеукраїнський тиждень права в регіоні за участі представників системи БПД. Усі центри та бюро правової допомоги долучилися до правопросвітницької роботи, і левова частка заходів відбулася саме для дітей, адже від їхньої правової освіченості й грамотності залежить розвиток України як правової держави.

Так, фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області відвідали Сумські загальноосвітні школи № 5, 9, 10. Правопросвітництво здійснювалося як серед учнів молодшої школи, так і старшокласників.

SuR 181217 01Зокрема, Наталія Поставська допитливим школярам з 2-А класу Сумської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 розповіла про основні положення, викладені в  Конвенціїї ООН про права дітей. Розпочалася зустріч із казок, саме на прикладі поведінки героїв школярі виявляли ситуації, де порушувались права казкових героїв: Гидкого Каченяти, Попелюшки, Червоної Шапочки, Колобка. Активно обговорили про правові моменти з повсякденного та шкільного життя. А ще малеча дуже старалась і зробила наостанок аплікацію «квітку прав дитини». Кожен учасник наприкінці зустрічі отримав Паспорт прав дитини та буклет «Твої права – твій надійний захист».

SuR 181217 02 SuR 181217 03

Тему булінгу та відповідальності підлітків за вчинені правопорушення порушили під час тематичних зустрічей з 9-класниками Сумських загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів № 9 та 10 Олена Омельченко та Володимир Жалковський. Що таке «булінг», які існують його види, як діяти школярам, які стали свідками або потерпають від цькування в школі, – на цьому була зосереджена увага учнів.

SuR 181217 04 SuR 181217 05

 

SuR 181217 06 SuR 181217 07

За статистичними даними таке негативне явище як булінг притаманне саме серед підлітків, тому правопросвітництво з даної актуальної теми фахівці системи БПД проводять не лише в школах, а й в коледжах, училищах та навіть у вищих навчальних закладах. Так, Володимир Жалковський та Марина Андрієнко в межах проведення Тижня права зустрілися з учнями Сумського міжрегіонального вищого професійного училища.  SuR 181217 08З молоддю юристи обговорили низку важливих правових питань: адміністративна та кримінальна відповідальність неповнолітніх; подання заяви про злочин до правоохоронних органів (відомості які мають бути зазначені в заяві про вчинення злочину); булінг, юридична (цивільна) відповідальність дітей та батьків; насильство в сім’ї: як захистити себе та як не стати жертвою домашнього насильства, як протидіяти домашньому насильство; податкова знижка: підстави та порядок отримання.

На базі Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки студенти Сумського будівельного коледжу зустрілися з представниками Регіонального центру Оленою Омельченко та Олексієм Рибалкою.

SuR 181217 09 SuR 181217 11

Учнівська молодь дізналася, у чому полягає діяльність системи безоплатної правової допомоги в Україні, де знаходяться центри та бюро правової допомоги на Сумщині, а також як захищені права дітей в нашій державі. Олексій Рибалка інформував присутніх про те, як уберегтися від телефонного шахрайства. «Усі ми мобільні, користуємося різноманітними послугами через мережу Інтернет, замовляємо необхідні нам речі тощо. Проте останнім часом активізувалися шахраї, які вигадують все нові способи, якими виманюють кошти від довірливих громадян», – наголосив юрист.

«Такі заходи вкрай важливі для молоді. Вони в силу свого віку мало обізнані в правових питаннях, а тому з легкістю можуть потрапити на гачок зловмисників», – зауважила присутня на заході викладач Сумського будівельного коледжу Світлана Федорівна.

Важливою темою під час проведення Тижня права серед молоді було й тема насильства та шляхів його подолання. Так, один з таких заходів, до якого долучилися фахівці Регіонального центру, пройшов для студентів Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка на базі Сумської міської центральної бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка. Адже сьогодні студенти здобувають освіту, відкривають нові горизонти, а завтрауже створюють свої сім’ї та виховують дітей. Тож, молоді людии мають знати, що таке явище як насильство неприпустиме в родині. Юрист Регіонального центру Володимир Жалковський детально розповів присутнім про Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» про заходи, які вживають щодо кривдника, як саме система БПД допомагає особам, які постраждали від насилля в родині.

SuR 181217 13Зокрема, правник наголосив на тому, що цим категоріям осіб надається адвокат, послуги якого сплачує держава. Окрім цього, як приклад, було продемонстровано відеоролик за участі сумської родини, яка змогла вирішити проблему домашнього насильства за допомогою системи БПД.

SuR 181217 12 SuR 181217 14

Активно Тиждень права пройшов в області і за участі фахівців місцевих центрів та бюро правової допомоги. Так, Конотопський місцевий центр з надання БВПД розпочав його з проведення Всеукраїнського уроку Права. Такі уроки провели фахівці Буринського бюро правової допомоги для учнів молодших класів Слобідського НВК, Конотопського місцевого центру – для студентів професійного ліцею та політехнічного технікуму.

SuR 181217 15 SuR 181217 21

10 грудня також відбулися зустрічі в Буринській спеціалізованій школі І – ІІІ ступенів ім. Кравченка. Учнів 6 класу  ознайомили з професією «юрист».

SuR 181217 2511 грудня, до 70-річчя прийняття Загальної Декларації прав людини, правники Конотопського місцевого центру зустрілися з учнями 9 класів ЗОШ № 11 та провели Інформаційно-просвітницький захід «Знай свої права».

SuR 181217 16 SuR 181217 19

 

SuR 181217 23 SuR 181217 24

Також у цей день відбулися наступні заходи: у приміщенні Роменської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості спеціалістом Роменського бюро правової допомоги спільно з працівниками Роменського ВП ГУНП в Сумській області проведено правопросвітницький захід у формі лекції на тему «Відповідальность за вчинення правопорушень». Фахівці Липоводолинського бюро правової допомоги провели правопросвітницький захід для учнів 5-6 класів Липоводолинської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів на тему «Ти і поліція». Спеціаліст Недригайлівського бюро правової допомоги  разом з інспектором з ювенальної превенції сектору превенції Недригайлівського ВП ознайомив вихованців КЗСОР – Хоружівський центр соціально-психологічної реабілітації дітей області з таким явищем як «булінг».

SuR 181217 17Спеціаліст Роменського бюроправової допомоги завітав до Роменського коледжу Сумського національного аграрного університету з лекцію на тему «Права людини».

У межах Всеукраїнського тижня права на базі Недригайлівського бюро правової допомоги було проведено тематичну зустріч для дітей на тему «Твої права непорушні» з переглядом відеоролика «Ти і поліція» спільно працівниками бюро із завідувачем Недригайлівського районного сектору управління ДМС в Сумській області.

SuR 181217 20Протягом тижня, з 10 по 14 грудня, серед шкіл Конотопського району тривав конкурс дитячих малюнків на тему: «Мої права». Перший етап проходив на базі шкіл, а потім малюнки було передано до Конотопського районного центру позашкільної роботи, після чого вони будуть експонуватися в  приміщенні Конотопського місцевого центру з надання БВПД. Переможців буде нагороджено подарунками на наступному тижні.

SuR 181217 18 SuR 181217 22

Тиждень права, проведений фахівцями Охтирського місцевого центру з надання БВПД, ознаменувався презентацією в навчальних закладах району навчально-розважальної гри «ВАЖНИЦЯ» ПРАВОВА. Гра надзвичайно зацікавила школярів і допомогла розширити їхні знання з різних галузей права.

SuR 181217 26Окрім цього, за запрошенням викладачів Охтирського коледжу СНАУ, правники Охтирського місцевого центру з надання БВПД Марина Лапоног та Василь Бойко провели інформаційний захід щодо воєнного стану як особливого правового режиму. Студенти дізналися, що оголошення такого стану може бути як з обмеженням конституційних прав громад, так і без них. Присутні також дізналися, що під час такого стану може здійснюватися патрулювання працівниками поліції та перевірка документів, контролювання в’їзду/виїзду з міста, комендантська година та ряд інших.
Далі спілкування перейшло у формат запитання-відповідь, де кожен мав змогу отримати відповідь на запитання, яке його цікавить.

SuR 181217 27Юристи Лебединського бюро правової допомоги ведуть активне правопросвітництво спільно з працівниками Лебединського районного суду Сумської області. У межах Тижня права проведено виховні години для учнів 9 класу Будильського НВК та учнів 7, 8 класів Лебединської ЗОШ №3, а також учнів 7, 8, 10 класів Пристайлівського НВК та школярів 6 класу Лебединської ЗОШ №5. Тематикою заходів обрано: «Що ти знаєш про права дитини», «Всі рівні – всі різні».

Правниця бюро Євгенія Логвіненко розповіла присутнім про їхні права, закріплені в Конвенції про права дитини. Мова йшла і про права людини, що закріплені у Загальній декларації прав людини.  «Гарантується право на свободу думки,  совісті і релігії; це право включає свободу змінювати свою релігію або переконання  і свободу сповідувати свою релігію або переконання як одноособово, так і разом з іншими,  прилюдним або приватним порядком в  ученні, богослужінні і виконанні релігійних та ритуальних обрядів», – інформував юрист бюро Сергій Іванов. Окремо зупинилися на понятті «булінг», також надано інформацію про законопроект, який передбачає адміністративну відповідальність за булінг. Крім того, голова Лебединського районного суду навів приклади з власної практики та надав відповіді на запитання, які виникли в учнів.

SuR 181217 28 SuR 181217 30 SuR 181217 29

У Великописарівському бюро правової допомоги в межах Тижня права проведено різноманітні заходи правового характеру: бесіди, зустрічі, оглядові екскурсії тощо із залученням широких верств населення, зокрема учнівської та студентської молоді.

У період з 12-14 грудня, фахівці бюро Людмила Мусієнко та Євген Мороз провели інформаційну бесіду з учнями Заводської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів та Великописарівської спеціалізованої ЗОШ І-ІІІ ступенів. Інформування стосувалося Загальної декларації прав людини та Декларації про права осіб, що належать до національних або етнічних, релігійних та мовних меншин, їх імплементацію в національному праві, а також про захист прав людини в ЄСПЛ.

«Особи, які належать до національних чи етнічних, релігійних та мовних меншин, мають право користуватися досягненнями  своєї  культури, сповідувати свою релігію та справляти релігійні обряди,  а також користуватися своєю мовою у приватному житті та публічно, вільно та без втручання чи дискримінації у будь-якій формі»,проінформував під час заходу Євген Мороз.

SuR 181217 33 SuR 181217 32

Крім того, для учнів 10-го класу Великописарівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів Людмилою Мусієнко проведено правопросвітницький захід, під час якого роз’яснено права дітей, які передбачені Конвенцією ООН про права дитини. Інформування здійснювалося на базі Великописарівського районного суду Сумської області. Голова суду Наталія В’юник розповіла підліткам про суть правопорушень та види відповідальності неповнолітіх, особливу увагу приділивши умовам застосування тих чи інших видів покарань, що можуть призначатись неповнолітнім. Діти брали активну участь у заході та показли неабияку зацікавленність в обговоренні питань з правознавства.

SuR 181217 35У межах Всеукраїнського тижня права фахівцями Сумського місцевого центру з надання БВПД  проведено ряд правопросвітницьких заходів в закладах освіти з питань забезпечення додержання та поваги до прав і свобод людини й громадянина, запобігання їх порушенням. Вказані заходи приурочені до річниці прийняття Загальної декларації прав людини та спрямовані на підвищення обізнаності громадян щодо міжнародних стандартів прав людини та механізмів їх реалізації та захисту.

Начальник відділу Білопільського бюро правової допомоги Альона Бовкун провела правовий урок в Ганнівсько-Тернівському НВК ЗОШ І-ІІІ ступенів, ДНЗ Білопільського району, під гаслом «Твої права – твій захист!» для найменших школярів. Малечу було ознайомлено з основними правами дитини безпосередньо на основі Конвенції про права дитини. Не забули поговорити і про обов’язки школярів як перед дорослими, так і перед однолітками.

SuR 181217 36

Начальник Путивльського бюро правової допомоги Наталія Удод знайомила студентів Путивльського коледжу СНАУ з можливостями системи БВПД в процесі захисту прав людини. Головний спеціаліст Путивльського бюро Анастасія Южакова учням 7-9 класів Сумської обласної ради – Путивльської загальноосвітньої школи-інтернат розповідала про булінг як результат порушення прав дитини однолітками.

SuR 181217 37 SuR 181217 38

Начальник Краснопільського  бюро Сергій Куцеренко роз’яснював учням Краснопільської ЗОШ І-ІІІ ступенів та Славгородської ЗОШ І-ІІІ ступенів про їхні права та обов’язки, звернувши увагу на відповідальність неповнолітніх.

SuR 181217 39 SuR 181217 41

Заступник начальника Краснопільського бюро Володимир Пилипець висвітлив правову інформацію серед учнів ДПТНЗ «Краснопільське ПТУ» з питання трудового законодавства.

SuR 181217 40Фахівчиня Сумського місцевого центру з надання БВПД Любов Воробчак провела заняття з дотримання прав людини з учнями ДНЗ «Сумський хіміко-технологічний центр ПТО».

На всіх проведених з дітьми заходах обговорювались додатково теми протидії шкільному булінгу, протидії домашньому насильству, торгівлі людьми, відповідальності неповнолітніх за вчинення адміністративних та кримінальних правопорушень, адже все це є результатом саме проявів порушення, неповаги до прав людини. Учням роз’яснювалось, що лише повага до прав та інтересів один одного, визнання права на індивідуальність та особливість інтересів, поглядів, міркувань, а, головне, поваги до них, толерантність є запорукою розвитку комфортного для всіх громадян, розвинутого суспільства з високим рівнем правової свідомості та культури.

Широка право просвітницька робота здійснена й працівниками Шосткинського місцевого центру з надання БВПД у межах Тижня права. Зокрема, що можна зробити, аби зупинити булінг, дізналися учні ДПТНЗ «Свеський професійний аграрний ліцей»під час зустрічі з головнии спеціалістом Ямпільського бюро правової допомоги Альбіною Полтора, яка провела правопросвітницький семінар на тему: «Як захистити себе від насилля».

SuR 181217 42У межах Всеукраїнського тижня права 10 грудня під час виховної години для учнів 6-го класу Глухівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 головний спеціаліст Глухівського бюро правової допомоги Олександр Топрикін провів правовий семінар на тему: «Ми всі рівні, хоча різні».

SuR 181217 43

З нагоди 70-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини інтегратор Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Юлія Зацаринна для учнів Шосткинської ЗОШ IIII ступенів № 5 провела правовий урок «Сторінками Загальної Декларації прав людини».

SuR 181217 44Кібербулінг або інтернет-мобінг – це сучасна форма агресії, яка набула поширення з появою мобільних телефонів, інтернету. Будь-які її форми мають на меті дошкулити, нашкодити чи принизити людину дистанційно, без фізичного насильства (на відміну від булінгу). «Зброєю» булера стають соціальні мережі, форуми, чати, мобільні телефони тощо. У межах Тижня права 12 грудня на базі Шосткинського хіміко-технологічного коледжу ім. І.М. Кожедуба Шосткинського інституту СумДУ відбувся науково-практичний семінар «Кібербулінг: загроза ХХІ століття».

Начальник Глухівського бюро правової допомоги Богдан Балицький провів семінар на тему: «Як не стати жертвою злочину», «Тільки не мовчи… Домашнє насильство починається з «незначних дрібниць». Студентам Професійного педагогічного коледжу Глухівського національного педагогічного університету ім. Олександра Довженка розповіли про те, як не стати жертвою злочину.

SuR 181217 46У межах проведення Всеукраїнського тижня права 13 грудня начальником Глухівського бюро правовою допомогою також проведено круглий стіл для студентського парламенту Глухівського національного педагогічного університету ім. Олександра Довженка на тему: «Проблеми реалізації права власності та інших речових прав в Українському законодавстві».

У межах Всеукраїнського тижня права 14 грудня на базі Глухівської загальноосвітньої школи №4 для учнів 8-их та 9-их класів головний спеціаліст Глухівського бюро правової допомоги Олександр Топрикін провів правопросвітницький захід на тему: «Цивільно-правова відповідальність неповнолітніх».

SuR 181217 47Тож, учнівська молодь Сумщини, для якої фахівці центрів та бюро правової допомоги провели низку правопросвітницьких заходів в межах Всеукраїнського тижня права, отримали багато нової, корисної інформації, що допоможе їм в майбутньому орієнтуватися в правовому полі та вирішувати різні життєві ситуації.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.