назад

Інформування про розширення пільговиків щодо сплати судового збору

OkM 180227 0127 лютого головний спеціаліст Тростянецького бюро правової допомоги Валерій Лилак взяв участь у семінарі для безробітніх, що проводився у Тростянецькому районному центрі зайнятості. Присутніх громадян проінформували про право на захист та можливість звернення до Тростнецького бюро правової допомоги в разі виникнення потреби вирішення правових питань різного ступеня складності.

Крім того, учасаників семінару інформували про розширення переліку пільговиків, які  звільняються від сплати судового збору, а саме: відповідно до внесених змін ст. 5 до Закону України «Про судовий збір» [http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/3674-17] внесені Законом № 2268-VIII “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях”. Такими змінами передбачено: від сплати судового збору під час розгляду  справи в усіх інстанціях звільняються:

       заявники – у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв’язку із збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно;

       позивачі – у справах за позовами до держави-агресора Російської Федерації про відшкодування завданої майнової та/або моральної шкоди у зв’язку з тимчасовою окупацією території України, збройною агресією, збройним конфліктом, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

«Так, зміни внесено до ст. 28 ЦПК України, де передбачається, що позови про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб (у тому числі про відшкодування шкоди, завданої внаслідок обмеження у здійсненні права власності на нерухоме майно або його знищення, пошкодження) у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру можуть пред’являтися також за місцем проживання чи перебування позивача», проінформував Валерій Лилак.

Усім бажаючим роздали інформаційні буклети та надали інформацію щодо функціонування Тростянецького бюро правової допомоги.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Великописарівське бюро правової допомоги –
42800, смт Велика Писарівка вул. Ярослава Мудрого, 1. тел. (05457) 5-15-20, 5-18-77

Лебединське бюро правової допомоги –
42200, м. Лебедин , пл. Соборна, 29. тел. (05445) 2-14-12, (05445) 2-14-15

Тростянецьке бюро правової допомоги –
42600, м. Тростянець, вул. Л. Татаренка, 4. тел. (05458) 6-60-52, (05458) 6-62-52

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, у межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців