назад

Інформування слухачів «Університету ІІІ віку» про систему безоплатної правової допомоги

vPVwX pz30gЗ метою правопросвітництва та поширення інформації про безоплатну правову допомогу, головний спеціаліст Рожищенського бюро правової допомоги Мар’яна Демчук у приміщенні Рожищенського районного центру зайнятості провела зустріч зі слухачами «Університету ІІІ віку» при Рожищенському територіальному центрі соціального обслуговування інвалідів, пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян.

Головний спеціаліст розповіла присутнім про новостворені бюро правової допомоги, основним завданням яких є підвищення правової свідомості, культури та освіченості населення, а також забезпечення надання якісної безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

Після завершення зустрічі за наданням правових консультацій звернулося вісім громадян.
Зокрема, громадянку В. турбувало питанням, чи має право сільська рада вимагати сплату податку за землю, що оформлена на її сина, який має статус учасника бойових дій.
Відповідно до п.п. 281.1.4 п. 281.1 ст. 281 чинної редакції Податкового кодексу України від сплати земельного податку звільняються ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни (ст. 4 Закону).
Законом України від 06 травня 2014 року № 1233 «Про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», який набрав чинності з 22.05.2014 р., розширено коло осіб, які належать до учасників бойових дій.

Так, учасниками бойових дій згідно з п. 19 ст. 6 Закону визнаються військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) та працівники Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці, працівники Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції, а також працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення у порядку, встановленому законодавством.

Тобто особи, які відповідно до норм Закону визнані учасниками бойових дій, звільняються від сплати земельного податку. При цьому звільнення від сплати земельного податку, передбачене для такої категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:
– для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;
– для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;
– для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;
– для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;
– для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара (п. 281.2 ст. 281 ПКУ).

k3uQgQaqliY

Довідково:
Рожищенське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Рожище, вул. Незалежності, 60, контактний телефон: (03368) 21780;
Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7, контактний телефон: (0332) 770717.