назад

Інформування студентів навчальних закладів міста Золотоноші

10 та 11 грудня з метою покращення правової обізнаності населення щодо гарантованого Конституцією України права на безоплатну правову допомогу працівником Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Тетяною Жалобною проведено інформаційні заходи для студентів Золотоніського коледжу ветеринарної медицини Білоцерківського національного аграрного університету та Державного навчального закладу «Золотоніський професійний ліцей».
Фахівець місцевого центру поінформувала, що важливу роль у забезпеченні реалізації, захисту та охорони прав і свобод людини і громадянина в Україні, як демократичній, правовій державі,відведено праву особи на правову допомогу. Згідно частини першої статті 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. У випадках передбачених законом ця допомога надається безоплатно.
Законом України «Про безоплатну правову допомогу», який набрав чинності 9 липня 2011 року, передбачено надання двох різновидів правової допомоги: первинної та вторинної.
Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг, як забезпечення доступу до правової інформації; надання консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.
Звернутися за отриманням зазначеної допомоги мають право не лише громадяни України, а й іноземці, особи без громадянства, біженці – усі хто перебуває під юрисдикцією України.
Безоплатну вторинну правову допомогу, на відміну від первинної, мають право отримати лише окремі категорії осіб, визначені Законом, з урахуванням двох критеріїв – критерію малозабезпеченості та належності до тих категорій осіб, для яких законами вже закріплено право на безоплатну правову допомогу.

Студентам роз’яснено, що безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг: здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру.

«Первинну та вторинну правову допомогу громадяни можуть отримати звернувшись до Золотоніського місцевого центру з надання БВПД або до його структурних підрозділів – бюро правової допомоги. Також правові консультації, всі без винятку особи, можуть отримати за телефоном гарячої лінії : 0 800 213 103», – зазначила юрист місцевого центру.
Наприкінці заходу усіх бажаючих запрошено приєднатися до інформаційних ініціатив Міністерства юстиції, щоб знати більше, діяти і захищати свої права.