назад
18.10.18

Інформування студентів щодо протидії домашньому насильству

тальне насильство

16 жовтня 2018 року головним спеціалістом Тальнівського бюро правової допомоги Вікторією Рябою проведено лекцію в Тальнівському будівельно-економічному коледжі на тему «Як протидіяти домашньому насильству?».

До відома слухачів донесено інформацію про види домашнього насильства та поради, як захиститися від кривдника та подбати про свої права. Увагу студентів акцентовано на тому, що віднедавна під захист закону від домашнього насильства підпадають і громадяни, що перебувають у незареєстрованих стосунках. Якщо раніше в якості суб’єкта закону виступали тільки члени подружжя, які живуть разом та їхні діти, то тепер він поширюється і на постраждалих від колишніх чоловіків/дружин або партнерів, а також на осіб, які є парою, але разом не проживають.
 

тальне насильство 2

Студентів поінформовано про основні заходи протидії домашньому насильству, серед яких:

1) терміновий заборонний припис стосовно кривдника (виноситься уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України);
2) обмежувальний припис стосовно кривдника (видається судом);
3) взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи (здійснюється уповноваженими підрозділами органу Національної поліції України);
4) направлення кривдника на проходження програми для кривдників (відповідальними за виконання програм для кривдників, є місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування).

Усіх присутніх ознайомлено з роботою системи БВПД та Тальнівського бюро правової допомоги, види правової допомоги, які можна отримати в бюро та порядок звернення по безоплатну вторинну правову допомогу.

Довідково:

07 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей. Домашнє насильство – це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь. Усі особи, постраждалі від домашнього насильства, мають право на безоплатну правовому допомогу.