назад

Інформування затриманих осіб про право на захист – запорука дотримання прав громадян

viber image1909

На виконання Меморандуму про співпрацю між Національною поліцією України та Міністерством юстиції України у сфері надання безоплатної правової допомоги від 12 грудня 2016 року, Спільного плану дій Національної поліції України та Міністерства юстиції України із запобігання, виявлення та недопущення фактів порушення права осіб, затриманих за підозрою у вчиненні злочину, на захист, безоплатну правову допомогу та дотримання гарантій адвокатської діяльності спільним наказом Міністерства юстиції України та Міністерства внутрішніх справ України від 20 лютого 2018 року №433/133 затверджений Порядок розміщення друкованої продукції з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу в органах і підрозділах Національної поліції України.

Зазначеним Порядком визначено механізм розміщення в органах і підрозділах поліції, зокрема у приміщеннях чергових частин, кабінетах слідчих, оперативних працівників, кімнатах для затримання та доставлених чергових частин, салонах службових автомобілів, слідчих ізоляторах тощо, друкованої продукції (плакатів та наліпок) з інформацією про права осіб на захист та безоплатну вторинну правову допомогу.

Втілення у практичну діяльність вимог зазначених Наказу та Порядку 18 вересня цього року під час робочої зустрічі обговорили заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ігор Клименко, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Армеєва та головний спеціаліст відділу уповноважених Голови національної поліції з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності (поліцейський омбуцмен) Сергієм Конощуком.

Також під час зустрічі сторони обговорили механізми подальшої співпраці з питань захисту прав затриманих осіб, а також координації зусиль щодо недопущення порушень у цій сфері працівниками поліції, обміну інформацією із вказаних питань.  

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.