назад

Представникам ромського населення буде спрощено доступ до безоплатної правової допомоги

memor romi 3Сьогодні, 18 вересня 2018 року, підписаний Меморандум про співпрацю між Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, ГО “Правозахисним ромським центром” та Головним територіальним управлінням юстиції в Одеській області. Метою Меморандума є консолідація зусиль партнерів, спрямованих на підвищення якості надання правової допомоги та сприяння забезпеченню правового захисту конституційних прав, свобод та інтересів представників ромської меншини.

Як зазначено у «Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року», прийнятою Указом Президента від 08.04.2013 року, інтеграція в українське суспільство ромської національної меншини на сьогодні є соціально значущим питанням.

Роми в Україні мають ті ж проблеми, що і представники цієї національної меншини в інших державах Європи, зокрема: низький освітній рівень, високий рівень безробіття, незадовільний стан здоров’я, відсутність у більшості ромів документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство, свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану, низький рівень житлово-побутових умов, наявність фактів упередженого ставлення до ромів.

На території Одеської області найбільша кількість ромів-осіб без громадянства проживає у Березівському, Балтскому, Подільському, Кілійському та Ізмаїльському районах. Представники ромського населення потребують надання правової допомоги з питань отримання громадянства та встановлення юридичного факту народження.

Деякі представники ромських меншин вже 20 років взагалі не мають жодних документів, таким чином, не мають права на реалізацію всіх соціальних прав (на медичне обслуговування, працевлаштування, на отримання соціальної допомоги та пенсії), в тому числі і право дітей на освіту.

В межах підписаного сьогодні Меморандуму планується:

  • створення реєстру осіб, які потребують допомоги у вирішенні їх питання отримання посвідчуючих документів, що значно полегшить роботі всіх зацікавлених органів.
  • спільно з партнерами налагодити механізм перенаправлення осіб, які потребують правової допомоги від ГО «Правозахисний ромський центр» до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
  • проведення робочих зустрічей з юристами партнерів та працівниками відділів представництва місцевих центрів з надання БВПД з метою обміну досвідом з питань надання правової допомоги особам без громадянства.
  • Проведення правопросвітницької роботи серед ромського населення: поширення правової інформації, консультування з актуальних питань.

memor romi 1

memor romi 3

memor romi 2

На фото: директор Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області Світлана Клішина, начальник Головного територіального управління юстиції в Одеській області Руслан Сауляк, президент Громадської організації “Правозахисний ромський центр” Володимир Кондур.