назад

Інформуємо дітей про їхні права

Ознайомити маленьких лучан із їхніми правами, розповісти їм, куди можна звернутися за правовою допомогою у разі їх обмеження чи порушення. Саме задля цього, 6 червня 2019 року, в актовій залі Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки відбувся правопросвітницький захід для учнів молодших класів Луцької ЗОШ № 11 — колегіум, участь в якому взяла заступник начальника відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ірина Кушпетюк.

Серед присутніх і постійні партнери – працівники книгозбірні та Головного територіального управління юстиції у Волинській області.

На початку заходу вихованцям пришкільного табору було запропоновано подивитись кінострічку «Рахую дні, рахую роки» Міжнародного фестивалю документального кіно Docudays UA, відзняту на документальних особистих історіях і думках трьох дітей зі Швеції.

Основна мета якої – у доступній формі продемонструвати внутрішній світ дітей, їхні думки, бажання та наміри. Учні активно обговорювали кінострічку, розповідали про те, які емоції у них викликали історії героїв стрічки, які права героїв були обмежені чи порушені, про що вони мріють тощо.

На продовження відповідної теми, фахівець Регіонального центру акцентувала увагу на основоположних правах дітей та можливості їх захисту завдяки системі безоплатної правової допомоги.

Зокрема, було повідомлено про те, що відповідно до Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, усі діти мають право безоплатно отримати усі види правових послуг: правову консультацію та роз’яснення, а у разі потреби — на призначення безкоштовного адвоката для представлення інтересів у суді.

На завершення зустрічі серед присутніх було розповсюджено буклети «Твої права – твій надійний захист», а також паспорти прав дитини.