назад

Інформуємо Захисників про можливості системи безоплатної правової допомоги Полтавщини

Питання правового інформування військовослужбовців про їх права,  гарантії та можливості  захисту   є одним із пріоритетних у роботі системи БПД Полтавщини.  Задля цього юристи проводять інформаційно- роз’яснювальну роботу з із Захисниками. Такі заходи проводяться  на базі місць дислокації військовослужбовців, військових госпіталів.   І все це для того, щоб Захисники могли отримати  юридичну допомогу у максимально зручному для них режимі.

Так,  днями юристи бюро правової допомоги Лубенського місцевого центру з надання безоплатної  вторинної правової допомоги провели заходи задля підвищення правової обізнаності захисників

Завідувачка Чорнухинського бюро правової допомоги Жанна Шульга поінформувала військовослужбовців про можливості системи безоплатної правової допомоги для захисників, права та обов’язки військовослужбовців, особливості захисту своїх прав військовослужбовцями.

    «Всі військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані, добровольці Сил територіальної оборони) та члени їхніх сімей можуть отримати з будь-яких правових питань безоплатну первинну правову допомогу у вигляді правової інформації, консультації та роз’яснення з правових питань. Їм надається допомога у складенні заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру). Також вони можуть отримати допомогу в забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги та медіації.  

   Ветерани війни та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України  є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу та мають право на отримання таких видів правових послуг, як захист; здійснення представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.» – повідомила очільниця бюро правової допомоги .

Завідувачка Хорольського бюро правової допомоги Наталія Тарасенко  провела інформаційну годину для військовослужбовців на тему «Правовий захист  військовослужбовців в Україні».

Керівниця бюро правової допомоги повідомила присутніх, що військовослужбовці, які беруть участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України можуть отримати статус учасника байових дій (УБД). Статус УБД також може надаватися добровольцям Сил територіальної оборони.

«Щоб отримати статусу УБД, військовослужбовцям, які беруть участь у заходах із забезпечення оборони, а також тим, які отримали поранення, контузії, каліцтва, необхідно виконати особисто або в складі військової частини (установи, закладу) бойове завдання, розвідувальні заходи. Підтвердити виконання бойових завдань військовослужбовець може за допомогою витягу/копії з (за наявності хоча б одного з таких документів): бойових донесень; журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки); вахтових журналів; польотних листів; матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.» – повідомила Наталія Тарасенко.

За її словами, щоб отримати статусу УБД військовослужбовці, командири військових частин мають звернутися до комісії, утвореної державним органом, у підпорядкуванні якого перебувала військова частина з: одним із документів, що підтверджують виконання бойових завдань, перерахованих вище та довідкою про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони.

Важливо! Звернутися з документами необхідно протягом місяця з дня участі у виконанні бойових завдань або проведенні розвідувальних заходів чи отриманні поранення, контузії, каліцтва.

Нагадуємо,       що для отримання юридичних консультацій громадяни можуть звернутися до Чорнухинського бюро правової допомоги за адресою:  с-ще Чорнухи, вул. Центральна, 39, (І поверх) або в телефонному режимі – (05340) 5-17-43.

Правову допомогу можна також отримати  можна завітавши до Хорольського бюро правової допомоги за адресою: місто Хорол, 1 травня, буд. 4, каб. 18, телефон (05362) 33 2 20.

Єдиний номер системи БПД  0-800-213-103  (безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).