назад
26.01.23

Підопічних Зіньківського дитячого будинку-інтернату інформували про види насильства та про те як протидіяти насильству

Досить часто вихованці дитячих будинків-інтернатів не можуть навіть зрозуміти, що щодо них вчиняється насильство. Тому проведення правопросвітницьких заходів, спрямованих на підвищення обізнаності вихованців інтернатних закладів про те, які види насильства існують, як їх розрізняти та куди звертатися по допомогу постраждалій особі є одним з основних завдань працівників системи БПД.

Тож 24 січня фахівець Зіньківського бюро правової допомоги Сергій Корнійко провів для підопічних Зіньківського дитячого будинку-інтернату ім. О. В. Синяговського лекцію на тему «Види насильства. Протидія випадкам насильства щодо осіб, які перебувають в закладах інтернатного типу».

«Законодавством визначені чотири форми насильства, а саме: економічне насильство – включає умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону працювати, примушування до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру; психологічне насильство – включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи; сексуальне насильство – включає будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності; фізичне насильство – включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.» – поінформував учасників заходу юрист.

У разі коли підопічні інтернатного закладу потерпіли від насильства чи жорстокого поводження, необхідно звертатися з відповідними повідомленнями про вчинення протиправних дій, як до керівництва закладу в якому перебувають потерпілі так і до правоохоронних органів та регіональних представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Сергій Корнійко розповів також про те як система БПД у разі необхідності, може допомогти у захисті їх порушених прав.

По завершенню заходу на базі будинку-інтернату працював консультаційний пункт доступу до БПД під час роботи громадяни у яких виникли правові питання, отримали відповідні роз’яснення та консультації.