назад
30.05.16

Ініціатива «Адвокат майбутнього» – продовжується оціночна місія канадських експертів

4393Впродовж 26 – 28 травня делегація представників Канадського бюро міжнародної освіти та Канадської асоціації юристів (Canadian Bar Association) провели чергову низку оціночних зустрічей із адвокатами у рамках підготовки ініціативи «Адвокат майбутнього» (The Lawyer of Tomorrow).

У рамках цієї ініціативи буде реалізована програма професійної підготовки адвокатів, яка включатиме освоєння навичок, так званих “soft skills”, які стануть у нагоді у роботі кожного адвоката та підсилять рівень професійної підготовки адвокатів в цілому.

Нагадаємо, 25 травня в рамках візиту відбулися перші зустрічі канадських експертів з українськими адвокатами, представниками органів самоврядування та керівниками адвокатських об’єднань у Києві. Під час цих зустрічей канадські юристи цікавилися станом правової системи в країні в цілому та якістю правозастосування, навичками, які вимагаються під час доступу до професії, та наявними можливостями підвищення кваліфікації адвокатами.

26 травня представники Канадської асоціації юристів продовжили вивчати потреби у навчанні та розвитку юридичної спільноти під час зустрічі з адвокатами, які надають безоплатну правову допомогу‬ в Києві та Київській області, а також в Житомирі та Житомирській області.

13267692 1712467825682678 6670589094265252039 n

Зустріч проводили Кімберлі Інксатер (Kimberly Inksater), керівник міжнародних програм Канадської асоціації юристів (СВА) та Сара МакКензі (Sarah MacKenzie), юрист-координатор із законопроектної роботи та розробки реформ у СВА, та представники українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» – директор проекту Лариса Бізо, його менеджер Оксана Кікоть та керівник групи експертів Іванна Ібрагімова.

2685

Учасники зустрічі говорили про ‪виклики‬, які постають перед адвокатами в процесі надання правової допомоги, про те, якої підтримки не вистачає адвокатам для більш ефективної роботи, дискутували щодо компетенцій, які варто розвивати адвокатам аби надавати якіснішу допомогу клієнтам.‬‬‬

Зокрема, йшлося про навички роботи з різними вразливими групами, інтерв’ювання клієнтів, комунікацію як з клієнтами, так і зі ‪ЗМІ‬ та іншими зацікавленими сторонами (суддями, стороною обвинувачення тощо), етичні принципи, побудову стратегії у справі та комплексний підхід до вирішення проблеми клієнта тощо.‬‬‬

Окрім того, канадські колеги мали змогу зустрітися зі студентами та випускниками юридичних навчальних закладів та почути їхні думки щодо якості юридичної освіти та підготовки правників, а також потреб у подальшому розвитку молодих професіоналів.

27 травня чергова оціночна сесія відбулася у Львові під час VI Західноукраїнського юридичного форуму, організованого Асоціацією правників України (АПУ). Зустріч зібрала адвокатів та представників органів адвокатського самоврядування з усієї України.

2694

«За результатами сьогоднішніх зустрічей та обговорень, ми можемо говорити про те, що виклики, які постають перед професійними правничими спільнотами Канади та України в багатьох випадках є дуже схожими. Ми із задоволенням сприятимемо залученню канадського досвіду щодо розвитку навичок адвокатів, які б допомогли їм успішно долати ці виклики», – зазначила директор проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» Лариса Бізо.

«Ми маємо більше ресурсів для лобіювання, ніж використовуємо. Серед парламентарів є наші представники, влада стала більш відкритою, водночас, юридичне співтовариство не має достатніх навичок нормотворення. Подекуди, не лише брак часу чи мотивації стримує активних колег від роботи, а незнання юридичної техніки, невміння довести ідею до стадії реалізації, організувати обговорення, провести професійне лобіювання проекту. Тому в контексті запропонованої ініціативи для мене питання навичок нормотворення та лобіювання є ключовими», – прокоментував Президент АПУ Денис Бугай.

2684

ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» на зустрічах у Львові представила її голова правління Вікторія Мітько. З-поміж іншого, вона відзначила необхідність навчати досвідчених адвокатів як організовувати менторство (наставництво) в адвокатурі, його роль у забезпеченні перейняття досвіду молодими адвокатами, які лише приходять в адвокатуру, та забезпечення спадкоємності кращих адвокатських традицій.

Підсумовуючи результати зустрічі та інформацію, отриману від українських колег, Сара МакКензі назвала ключовий перелік навичок, які мають особливе значення на думку адвокатів. Серед них: комунікаційні навички, розвиток лідерських якостей та стратегічного мислення, а також розуміння підвищеної відповідальності, яку несуть в собі адвокати, зважаючи на високу соціальну значимість їх роботи та підвищені етичні вимоги до професії.

2686

2692

Також адвокати пропонували долучити до програми професійних тренінгів навчання у сфері інформаційних технологій, психологічні тренінги, теорію побудови судової справи, управління часом та обізнаність у сфері фінансів.

У суботу, 28 травня, канадські експерти мали зустріч із адвокатами, які надають безоплатну правову допомогу на Львівщині, представниками Регіонального центру з надання ‪БВПД‬ у Львівській області та керівниками відокремлених підрозділів ГО “Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу” у містах ‪Львів‬, ‪Харків‬ та ‪Черкаси‬. Під час зустрічі адвокати, зокрема, висловили думку про необхідність проведення спільних тренінгів з представниками прокуратури, у такому форматі, коли адвокати та прокурори змогли б помінятися ролями. На думку адвокатів, це сприяло б зміні відносин між учасниками процесу правосуддя, вихованні толерантних відносини з іншими учасниками такого процесу, розуміння того, що усі вони є колегами, і чого не бракує нині. Адвокати також відзначили цінність та ефективність тренінгів для адвокатів-тренерів та каскадні тренінги, які організовані в системі БПД.

13346826 1714017325527728 8227354157069651967 n

13325607 1714017322194395 8062379144501795170 n

Візит канадських експертів організовано за підтримки проекту “Доступна та якісна правова допомога в Україні”.

Місія канадських експертів до України продовжується.

ДОВІДКОВО

Ініціатива «Адвокат майбутнього» (The Lawyer of Tomorrow) буде реалізовуватися за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти та фінансується Урядом Канади. Ініціатива «Адвокат майбутнього» передбачає співпрацю між Канадським бюро міжнародної освіти, Асоціацією правників України (АПУ), ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» за експертної підтримки Канадської асоціації юристів (CBA) з метою розробки та реалізації програми професійної підготовки адвокатів, спрямованої на розвиток навичок з надання правової допомоги й адвокації для підтримки довгострокового розвитку професійної юридичної спільноти, правової допомоги та реформ у сфері правосуддя в Україні.

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook         YouTube YouTube         Google Google+  тTwitter