назад

Інструмент соціальної справедливості – безоплатна правова допомога

Під такою назвою 18 вересня в Ужгороді відбулася регіональна пресконференція, присвячена питанням ролі системи безоплатної правової допомоги в Україні, обговоренню тенденцій її розвитку та кращого досвіду. Початком дискусії стала перша Київська міжнародна конференція з безоплатної правової допомоги, яка відбулася 10-12 вересня за участі експертів та представників систем БПД з різних країн.

Під час конференції було презентовано український досвід з надання безоплатної правової допомоги соціально незахищеним категоріям громадян, обговорено питання доступності та якості правових послуг.
Директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василь Попадинець розповів про шлях становлення та розвиток системи безоплатної правової допомоги, починаючи з 2011 року – дати прийняття Закону України «Про безоплатну правову допомогу», трансформацію системи та розширення кола суб’єктів на безоплатну вторинну правову допомогу, про основні цілі та стратегічні перспективи розвитку системи БПД. Керівник центру представив український та регіональний досвід Закарпаття з надання правової допомоги соціально незахищеним категоріям громадян. В.Попадинець, наголосив, що безоплатна правова допомога діє і про неї треба знати. Вона не тільки дає можливість всім громадянам озброїтись правовими знаннями, але захищає і допомагає тим особам, які не мають коштів на адвоката, вирішувати свої проблеми у правовий спосіб за рахунок держави
Успішні кейси представили адвокати Оксана Андрейкович та Олеся Сідун, а свої життєві історії та як їм, завдяки системі БПД вдалося відновити справедливість, розповіли клієнти, запрошені до участі у заході.
Також під час пресконференції було презентовано відеоролики з історіями реальних людей, котрим завдяки роботі системи безоплатної правової допомоги вдалось захистити свої порушені права.