назад
21.11.18

Інтереси дитини – головне для держави

21 11 2018

До центрів системи безоплатної правової допомоги громадяни звертаються не лише у своїх власних інтересах, а й в інтересах малолітніх дітей. Так нещодавно до Вінницького місцевого центру звернулася пані Валентина (імя змінене), яка хотіла поїхати з донечкою на відпочинок за кордон, проте чоловік не давав на це свій дозвіл. Вирішити справу допомогла безоплатний адвокат Тамара Ткаченко.

За направленням від мобільної бригади соціально-психологічної допомоги до Вінницького місцевого центру звернулась пані Валентина, яка постраждала від домашнього насильства. Жінка спілкувалась із психологом мобільної бригади, і фахівець зробив висновок, що жінка не раз потерпала від насильства з боку свого чоловіка, свідком чого була її малолітня дитина. Зараз громадянка знімає житло та планує разом з донечкою поїхати до своїх батьків за кордон на кілька тижнів, але чоловік-тиран не дає на це дозвіл. Для того, щоб поїхати, жінка повинна підтвердити місце проживання доньки саме з нею.

Пані Валентина звернулася до Вінницького місцевого центру для представництва її інтересів під час засідання служби у справах дітей Вінницької міської ради. Жінці призначили адвоката Тамару Ткаченко.

На засіданні комісії з питань захисту прав дитини, адвокат звернула увагу членів комісії на відсутність рішення суду про визначення місця проживання дитини з іншим із батьків. Розглянувши матеріали справи, виконавчий комітет міської ради вирішив затвердити висновок служби у справах дітей Вінницької міської ради про підтвердження місця проживання дитини разом з матір’ю для її тимчасового виїзду за межі України.

Нагадуємо, що відповідне рішення пред’являється під час перетину державного кордону України та діє протягом одного року з дня набрання ним законної сили. Згідно із законом, «якщо дитина проживає з одним із батьків, який не перешкоджає другому з батьків у спілкуванні з дитиною – така дитина може виїхати за  кордон на строк до 1 місяця. Не потрібно отримувати дозвіл другого з батьків на виїзд за кордон дитини, якщо мета поїздки: відпочинок, лікування, навчання…».20180905134052 2272

Вінницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: вул. Порика, 29, м. Вінниця, тел.: (0432) 56-01-80. Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Довідково: Закон України № 2475-VІІІ від 28 серпня 2018 р.


banner facebook 330x106