назад

Інтерв’ю директора Первомайського місцевого центру з надання БВПД для радіокомпанії «Терра-ФМ»

{gallery width=100 height=100 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/18/07/04/35645521.jpg{/gallery}

«Хочу нагадати, що «Попереджений – озброєний!». Важливо не втрачати часу і не відкладати можливість звернення до центру, за безкоштовною консультацією з незрозумілих для вас правових питань, адже згаяний вами час може стати перешкодою в дотриманні строків позовної давності, якщо питання спірне. При зверненні до центру вперше слід мати паспорт та ідентифікаційний код»: повний текст інтерв’ю директора Первомайського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для радіокомпанії «Терра-ФМ»

{gallery width=200 height=200 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/18/07/04/35645521.jpg{/gallery}

«Хочу нагадати, що «Попереджений – озброєний!». Важливо не втрачати часу і не відкладати можливість звернення до центру, за безкоштовною консультацією з незрозумілих для вас правових питань, адже згаяний вами час може стати перешкодою в дотриманні строків позовної давності, якщо питання спірне. При зверненні до центру вперше слід мати паспорт та ідентифікаційний код»: повний текст інтерв’ю директора Первомайського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для радіокомпанії «Терра-ФМ»


– Розкажіть, чим займається і де знаходиться місцевий центр?

Наш місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – це державна установа, яка відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» надає безкоштовно для населення первинну та вторинну правову допомогу за адресою м. Лозова, вул. Свято-Миколаївська, 4, в будівлі, де розташовано готель «Лозова». Крім міста Лозова та Лозівського району ми працюємо на території Близнюківського, Барвінківського, Первомайського, Сахновщинського та Кегичівського районів, маємо там структурні підрозділи – бюро правової допомоги.

– В чому різниця між первинною та вторинною правовою   допомогою? Чи всі мають на неї право?

Закон України «Про безоплатну правову допомогу» дає нормативне визначення цим поняттям. Передусім, безоплатною правовою допомогою є та правова допомога, яка гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел. Первинна правова допомога – це надання правової інформації, консультацій та роз’яснень з правових  питань; складення заяв, скарг та інших документів непроцесуального характеру. Право на таку допомогу мають всі особи, які перебувають під юрисдикцією України. Безоплатна вторинна правова допомога – це захист, представництво в судах та інших державних органах, складення документів процесуального характеру. Право на безоплатну вторинну правову допомогу, згідно статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», мають:

  • особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, а також особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб;
  • внутрішньо переміщені особи;
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України  “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;
  • особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;
  • особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі;
  • особи, на яких поширюється дія Закону України  “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту тощо.

Слід зазначити, що прожитковий мінімум на період з 01.01.2018 року по   01.07.2018 року становить   1762 грн – для працездатних осіб,   1373 грн – для непрацездатних осіб. Таким чином, якщо Ви працездатного віку і ваш середньомісячний дохід не перевищує 3524 грн, або Ви є пенсіонером (особою з інвалідністю) і отримувана пенсія (чи допомога) не перевищує 2746 грн, саме станом на дату 01.07.2018 року, то після надання документів, які засвідчать цей факт, ви маєте право на безоплатну правову допомогу від держави у суді. Хочу звернути увагу, що з 01 липня 2018 року розміри прожиткового мінімуму збільшуються – для працездатних осіб він становитиме 1841 грн, для непрацездатних осіб – 1435 грн.

– Як часто і з чим до вас звертаються жителі міста та району?

За час існування в м. Лозова та районах, які я назвала, точок доступу для отримання безоплатної правової допомоги, до нас звернулось близько 12 тис. осіб, лише в цьому році кількість звернень сягнула трьох тисяч . В кількості близько тисячі випадків інтереси осіб були представлені адвокатами або професійними юристами в суді. Заявники під час звернень отримують консультації з усіх питань правового характеру, які їх цікавлять, переважно це питання сімейного, спадкового, житлового права та соціального забезпечення, але цей перелік не є вичерпним, питання бувають дуже складні і несподівані. До речі, дуже часто до нас звертаються за консультаціями з приводу стягнення боргів на користь банків та пов’язаними з цим наслідками. Також ми надаємо громадянам можливість отримати доступ до сервісів Міністерства юстиції України. В зв’язку з внесенням нормативних змін до порядку призначення субсидій – у нас збільшилась кількість звернень з питань, пов’язаних з розірванням шлюбу, визнанням особи такої, що втратила право на користування житловим приміщенням. Адже часто буває, що у квартирах чи домоволодіннях зареєстровані члени сім’ї або навіть просто сторонні люди, які не проживають роками. Наразі це практично унеможливлює отримання субсидії власником або відповідальним квартиронаймачем. Тому всім бажаючим отримати консультації з цих питань ми їх надаємо, а в разі, якщо особа належить до вразливої категорії визначеної Законом України «Про безоплатну правову допомогу» ми додатково надаємо їй допомогу у складенні документів процесуального характеру та з представництва в суді.

Хочу нагадати, що  «Попереджений – озброєний !». Важливо не втрачати часу і не відкладати можливість звернення до центру, за безкоштовною консультацією з незрозумілих для вас правових питань, адже згаяний вами час може стати перешкодою в дотриманні строків позовної давності, якщо питання спірне. При зверненні до центру вперше слід мати паспорт та ідентифікаційний код.

– Чим ще займається центр, крім надання правової допомоги тим, хто її потребує?

Крім постійного надання правової допомоги бажаючим її отримати, до завдань центру, покладених на нього державою належить правопросвітництво і ми цим постійно займаємось на території шести районів області. 2018 рік оголошено роком реалізації проекту Міністерства юстиції України «Я маю право», цьому проекту надано статус загальнонаціонального. Його мета – за допомогою консолідації зусиль та поєднання цілей державних органів, приватних та громадських інституцій у напрямі утвердження й забезпечення прав і свобод людини, як головного обов’язку держави,  сприяти формуванню правової культури та правової свідомості у суспільстві. Ми розуміємо, що підвищення інформованості представників різновікових категорій населення з питань прав людини сприяє підвищенню правової освіти і правової спроможності громади в цілому. І саме тому ми проводимо різноманітні освітні заходи. Формати заходів залежать від категорій їх учасників. Наприклад, для школярів в квітні  у районному будинку дитячої та юнацької творчості нами було організовано і проведено правовий турнір для команд Смирнівської та Катеринівської шкіл на тему: «Розумію, вмію, застосовую», в травні для старшокласників шкіл міста нами спільно з управлінням освіти, молоді та спорту Лозівської міської ради було проведено інтерактивний правовий квест «Знаю! Дію! Захищаю!» На минулому тижні для представників громадських організацій міста і просто для всіх бажаючих було організовано та проведено засідання круглого столу, під час якого учасники мали можливість почути роз’яснення з актуальних питань законодавства зокрема, з приводу нового порядку призначення субсидій та пов’язаних з цим різних ситуацій – від спеціалістів центру та управління праці та соціального захисту населення Лозівської міської ради. Подібних прикладів нашої роботи досить багато, це й семінари для безробітних, це й інтерактивні правові заходи в школах та літніх таборах міста і району. Крім того, нами регулярно здійснюються виїзди до сільських рад, в тому числі досить віддалених, для здійснення прийому мешканців цих сіл з правових питань, функціонують дистанційні пункти прийому громадян, є можливість звернутись до нас за допомогою скайп-зв’язку.

– Нагадайте, будь-ласка, ще раз, куди звертатись за безоплатною правовою допомогою?

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтесь за адресою: місто Лозова, вул. Свято-Миколаївська (колишня Паризької Комуни), будинок 4. Телефони для довідок: 2-71-03, 2-71-04.


 

Інформація про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях:

Адреса: м. Харків, Майдан Свободи, 5, 6 під’їзд, 3 поверх

Контактний телефон: (057) – 705 – 03 – 52

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103

(цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)

Офіційний веб-сайт: http://kharkiv.legalaid.gov.ua