назад

Інтерв’ю директора Центру Гербеди О. Й. газеті “20 хвилин”

20min interview Oct 2014Рідко хто з громадян розуміє всю суть координаційних центрів з надання правової допомоги, ставляться до них скептично та вважають, що безплатний сир тільки мишам в мишоловці згодиться. Але тут є багато «але». Про них ми й поговоримо далі.

Роз’яснення надав директор Житомирського обласного центру з надання вторинної правової допомоги Олександр Гербеда.

«20»: Які види безоплатної правової допомоги існують?

Законом України «Про безоплатну правову допомогу» передбачено дві форми надання правової допомоги – первинна та вторинна.

Первинна правова допомога включає в себе доступ до будь-якої правової допомоги та охоплює такі види правових послуг, як: надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань; складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних). Така правова допомога надається громадянам України, іноземцям, особам без громадянства, в тому числі біженцям, які перебувають під юрисдикцією України.

Дана допомога надається органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

Так наприклад, у будинку правосуддя є громадська приймальня при Головному управлінні юстиції в Житомирській області, де громадяни можуть отримати роз’яснення

щодо юридичних питань.

Вторинна безоплатна правова допомога передбачає доступ до правосуддя, тобто така допомога включає захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру.

«20»: Хто має право надавати безоплатну вторинну правову допомогу?

Безоплатна вторинна правова допомога надається центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Такі центри сформовано в обласних центрах, є такий і у нас в Житомирі.

Наш центр працює з січня 2013 року, функціонує він у приміщенні будинку правосуддя. Зараз у реєстрі Головного управління юстиції зареєстровано 120 професійних адвокатів, які можуть надавати безоплатну вторинну правову допомогу у Житомирській області. Ці адвокати пройшли спеціальний конкурс (таких конкурсів було 5, 6-й планується вже в листопаді), на право надавати таку допомогу. Багато з них мають адвокатську практику по 10 і 20 років.

«20»: Яким чином здійснюється робота центру?

Нашим центром складається графік чергування адвокатів, які самі обирають дні, коли вони мають можливість надавати безоплатну правову допомогу, адже багато хто з них займається власного адвокатською практикою.

Адвокати надають правову допомогу на підставі доручень центру, адже в центрі цілодобово чергують працівники, які приймають повідомлення від усіх органів, які вповноважені проводити адміністративне затримання осіб та органів, що здійснюють затримання за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, службових осіб, уповноважених здійснювати досудове розслідування, прокурорів, суддів.

Після повідомлення про те, що особа потребує допомоги безплатного адвоката, протягом години такий адвокат надається.

Громадяни повинні знати свої права: вони мають право знати підстави затримання та у вчиненні якого злочину вони підозрюються, а також їм повинні бути роз’яснені права: мати захисника, отримувати медичну допомогу, також право негайно повідомити інших осіб про затримання і місце перебування. Тобто, вони мають право на безоплатного адвоката, послуги якого сплачує держава.

«20»: Чи були випадки, коли прохання про безкоштовного адвоката ігнорувалися слідчими?

Ігнорувати такі прохання не можуть в принципі, адже це грубе порушення прав людини, і якщо під час судового процесу це з’ясовується, винуватців чекають серйозні наслідки. Але у практиці адвокатів нашого центру були випадки, коли людину обманювали, викликаючи до відділків міліції у якості свідка.

Людина, не підозрюючи про наслідки, розповідала всі деталі без присутності адвоката і тоді проводилось затримання. У цьому випадку адвокат може мало що зробити, адже вся інформація вже у слідчих.

«20»: Часто говорять про недоліки нормативного законодавства про безоплатну вторинну правову допомогу, мовляв, підозрюваним та затриманим допомогу надають, а потерпілим ні, хоч така допомога їм потрібна більше. Як прокоментуєте цей факт?

Такі недоліки дійсно є, але з 1 січня 2015 року передбачено внесення змін до Закону «Про безоплатну вторинну правову допомогу». По-перше, передбачено, що така допомога надаватиметься не лише по кримінальних справах, а й по цивільних та адміністративних.

У тому числі, допомога надаватиметься потерпілим та іншим особам, які відносяться до соціально-незахищених верств населення: малозабезпеченим сім’ям, інвалідам, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб; дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, безпритульним дітям та дітям, які можуть стати або стали жертвами насилля в сім’ї; особам, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту»; ветеранам війни та особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; особам, які належать до жертв нацистських переслідувань; особам, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку тощо.