назад

Із представниками реабілітаційного центру Святого Павла говорили про насильство в сім’ї

Правопросвітницькі заходи в рамках протидії насильства в родині тривають і далі. 29 листопада 2019 року юрист Одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги cпільно з психологом Благодійної організації «100% життя. Одеса» провели правопросвітницький захід в приміщенні реабілітаційного центру Святого Павла на тему: «Насильство в сім’ї – це злочин! Як розпізнати та захистити себе».

Семінар був спрямований на підвищення рівня правової обізнаності людей, яких торкнулась епідемія ВІЛ, щодо видів насильства, формування навичок ідентифікації насильства в сім’ї, як розпізнати насильство, як захистити себе, як і куди звернутися за безоплатною правовою допомогою.

Зустріч відбулась в рамках спільної ініціативи Української фундації правової допомоги, Координаційного центру з надання правової допомоги та БО «100% життя. Одеса”.

Присутні дізналися про межі особистості та психологічні передумови вчинення насильства в сім’ї.

Від фізичного та економічного насильства частіше за все потерпають особи похилого віку. Фізичне насильство в сім’ї – це умисне нанесення одним членом сім’ї іншому члену сім’ї побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до смерті постраждалого, порушення фізичного чи психічного здоров’я, нанесення шкоди його честі і гідності”, – зазначила фахівчиня центру з надання безоплатної правової допомоги Валерія Цап.

Економічне насильство частіше за все проявляється в умисному позбавленні одним членом сім’ї іншого члена сім’ї житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які постраждалий має передбачене законом право, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров’я.

Під час семінару також обговорювалися особливості законодавства України у сфері протидії насильства в сім’ї, зокрема, слухачам було роз’яснено, хто може виступати кривдником, де відбувається насильство, причини, через які жертва мовчать про насильство, відповідальність яка чекає кривдника, та як діяти особі якій довелося зіткнутися із насильством.