назад

Торгівля людьми як глобальна проблема

Торгівля людьми – це порушення прав людини, що включає переміщення, переховування, передачу або удерження людини, вчинені з метою експлуатації, в тому числі і сексуальної. Можна сказати, що це форма сучасного рабства.
Це питання не втрачає актуальності і в наш час в багатьох країнах світу, і Україна не є винятком. За даними дослідження, проведеного на замовлення Міжнародної організації з міграції – понад 230 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року.

З метою обговорення проблеми торгівлі людьми, механізмів виявлення, перенаправлення та надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми 29 листопада 2019 року в Запорізькому обласному центрі молоді за ініціативи громадської правозахисної організації «Егіда-Запоріжжя» в рамках реалізації проектів «Впровадження Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії людьми, в тому числі дітьми» та «Здійснення громадського контролю за виконанням політики протидії торгівлі людьми в Запорізькій області у 2019 році» було проведено засідання “круглого” столу для представників державних та громадських організацій.

На заході були присутні представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Департаменту освіти і науки, Департаменту соціального захисту населення, Департаменту спорту, сім’ї та молоді ЗОДА, Запорізького обласного та міського центрів соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, Патрульної поліції, Філії центру пробації в Запорізькій області, Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, ЗОБФ «Посмішка дитини», а також представники ОТГ.

На початку заходу Наталя Заїкіна, заступник голови ГПО «Егіда-Запоріжжя» надала інформацію, що з серпня 2018 по листопад 2019 року виявлено 10 осіб, постраждалих внаслідок торгівлі людьми. З них 7 чоловіків та 1 жінка зазнали трудової експлуатації та 2 жінки – сексуальної. Надано статус особи, постраждалої від торгівлі людьми 2 особам. Виявленим особам надається гуманітарна, медична, психологічна, правова допомога, допомога в отриманні документів, в організації самозайнятості та інше.
– Та незважаючи на активну роботу в сфері протидії торгівлі людьми та правопросвітницькі заходи існує низький рівень виявлення торгівлі людьми. Крім того, законодавство в сфері протидії людьми необхідно вдосконалювати, – зауважила Наталя Заїкіна.
Присутні поділились досвідом організації роботи для попередження торгівлі людьми, обговорили можливості забезпечення доступу постраждалих до різних видів допомоги та правосуддя.
За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями звертайтесь до центрів з надання безоплатної правової допомоги. Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатись, зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).