назад

Із візитом до Калюжненської сільської ради

OkM 17 03 24 leb 124 березня фахівцями Лебединського бюро правової допомоги Сергієм ІВАНОВИМ та Євгенією ЛОГВІНЕНКО здійснено виїзний прийом у Калюжненській сільській раді з метою надання консультацій правового характеру громадянам.

Під час прийому особи зверталися з такими питаннями як-от: розірвання договору оренди землі, витребування дубліката довіреності у сільській раді, чи потрібно переоформлювати документи у зв’язку з декомунізацією та інші.

Сергій ІВАНОВ надав наступні роз’яснення: «Після перейменування вулиці не потребують зміни такі правовстановлюючі документи: свідоцтво про право власності, свідоцтво про право спадщини, договір купівлі-продажу, договір міни, договір дарування. Вони є дійсними. У випадку ж продажу чи даруваннінерухомості, що розташована на вулиці з новою назвою, варто звернутися до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно та написати заяву з проханням внести зміни до Держреєстру у зв’язку з перейменуванням вулиці. При продажі квартири необхідно отримати довідку, що засвідчує перейменування вулиці. При цьому змінювати правовстановлюючі документи не потрібно — для здійснення операції з нерухомістю достатньо довідки. На основі права власності і довідки нотаріус завірить документи і видасть правовстановлюючий документ новому власнику із зазначенням зміненої назви вулиці».

OkM 17 03 24  leb3

Що ж стосується довіреності, то він пояснив, що довіреності, посвідчені посадовими особами, прирівнюються до нотаріально посвідчених. Відповідно до абз. 3 п. 3 ст. 245 Цивільного кодексу України: «Довіреність особи, яка проживає у населеному пункті, де немає нотаріусів, може бути посвідчена уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування». Сергій ІВАНОВ повідомив: «У разі втрати нотаріально посвідченого документа, посвідченого нотаріусом чи посадовою особою органу місцевого самоврядування за письмовою заявою видається дублікат втраченого документа. Видача дубліката здійснюється нотаріальним архівом.До передачі в архів примірників  документів,  посвідчених  або  виданих  нотаріусом чи посадовою   особою   органу   місцевого  самоврядування,  дублікат втраченого  документа видається відповідно нотаріусом чи посадовою особою виконавчого комітету за місцем його зберігання» ( ст. 53 Закону України «Про нотаріат»).

 OkM 17 03 24  leb4

Громадянам залишили інформаційні буклети з контактною інформацією Лебединського бюро правової допомоги: м. Лебедин, пл. Соборна, 29; т. (0545) 2-14-12.