назад

Із вихованцями військового ліцею – про їхні права та обов’язки

Усі члени суспільства мають рівні права. Оскільки дитина є повноцінним членом суспільства, вона також має права, захист яких є обов’язком держави. Саме на цих словах акцентували увагу учнів 10-х класів Волинського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ірина Кушпетюк та Луцького місцевого центру Анастасія Вольська під час правопросвітницького уроку 24 вересня 2019 року.

Майбутніх захисників було проінформовано про систему безоплатної правової допомоги, що діє в Україні загалом та на Волині зокрема. Ліцеїсти дізнались, що вони мають право отримати безоплатну консультацію юриста, звернувшись до найближчого місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а за потреби юрист чи адвокат може представляти їхні інтереси в суді коштом держави.

Працівники центрів розповіли про основні нормативно-правовові акти, що визначають права дітей, а саме про Конвенцію ООН про права дитини, Декларацію прав дитини, Закон України «Про охорону дитинства», в якому, зокрема, зазначено, що всі діти на території України, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного, етнічного або соціального походження, майнового стану, стану здоров’я та народження дітей і їх батьків (чи осіб, які їх замінюють) або будь-яких інших обставин, мають рівні права і свободи.

Окрему увагу десятикласників було акцентовано на тому, що окрім прав, є ще й обов’язки, яких потрібно також дотримуватись та виконувати.

Фахівці системи безоплатної правової допомоги Волині для якнайкращого засвоєння інформації розповсюдили серед вихованців ліцею буклети «Безоплатна правова допомога» та «Твої права-твій надійний захист!».