назад

Тренінг для прийомних батьків та батьків-вихователів

Сумський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді ініціює проведення тренінгових навчань для прийомних батьків та батьків-вихователів, на які запрошує фахівців системи безоплатної правової допомоги. Під час чергової зустрічі правники розповіли про захист житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Фахівчиня Регіонального центру Яна Кравець ознайомила присутніх з напрямами захисту житлових прав: збереження житла, яке вже належить дитині на правах власності або на правах користування та надання дитині нового житлового приміщення.

Серед заходів для збереження житла юристка назвала наступні:

  • Встановлення опіки над майном.
  • Встановлення заборони на відчуження житла.
  • Укладення договору про утримання й збереження житла.
  • Оплата квартирної плати та комунальних послуг державою.
  • Сприяння в оформленні права власності на житло.
  • Сприяння в отриманні спадщини.

Чимало питань у батьків виникало стосовно сприяння в постановці на квартирний облік і соціальний квартирний облік,  надання соціального житла та надання жилого приміщення в соціальному гуртожитку. Надавалися відповіді на індивідуальні запитання, адже кожна родина стикалася з тією чи іншою юридичною проблемою.

Фахівчиня Центру Олена Омельченко поінформувала присутніх, де в регіоні можна отрмати правову допомогу, надала адреси центрів та бюро, а також роз’яснила особливості надання первинної та вторинної правової допомоги.