назад

Виїзні консультування громадян

Закон України «Про безоплатну правову допомогу» визначає право кожного громадянина на отримання безоплатних правових послуг, спрямованих на забезпечення реалізації прав і свобод людини і громадянина, їх захисту та відновлення у разі порушення.

В силу різних причин жителі віддалених населених пунктів не завжди можуть скористатися цим правом. З метою надання громадянам потрібної їм правової інформації та недопущення порушення їхніх прав, протягом минулого тижня працівники Золотоніського місцевого центру відвідали села Межиріч, Полствин Канівського району та село Кропивна Золотоніського району.

Виїзні консультування громадян проведено на базі сільських рад та за участі голів рад.

За правовою допомогою до спеціалістів місцевого центру та бюро правової допомоги звернулося дванадцять осіб.

Найпоширенішими питаннями, які цікавили громадян були: умови та порядок укладення договору оренди землі, порядок оформлення аліментів на двох дітей, порядок оформлення спадщини без заповіту, механізм укладення договору купівлі-продажу житлового будинку, зняття з місця реєстрації особи, яка фактично не проживає більше півроку, поновлення пропущеного строку прийняття спадщини, узаконення самочинного будівництва та ін.

Також, на початку опалювального сезону, актуальним питанням для більшості сільських мешканців стало призначення субсидій, а саме: порядок її нарахування та отримання компенсації за тверде паливо.

На ці та інші питання спеціалістами надано роз’яснення відповідно до норм чинного законодавства.

Крім того, відвідувачів виїзних точок консультування було ознайомлено з правопросвітницьким проєктом Міністерства юстиції «Я маю право!», його інформаційними кампаніями – «Чесна платіжка» та «Відповідальне батьківство».

Завершальним етапом виїзних прийомів стали вуличні інформування місцевих жителів про порядок отримання БПД та поширення тематичних буклетів.