назад

Йдемо разом з фестивалем « Docudays UA» в ОТГ

Днями на Прикарпатті з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги фахівці відділу «Богородчанське бюро правової допомоги» взяли участь у перегляді та обговоренні документального фільму «Дівчина проти гравітації».

Перегляди фільму відбулися у Гринівській гімназії в Старобогородчанській об’єднаній територіальній громаді та Горохолинській загальноосвітній школі, який був представлений членкинею громадської організації «Молода Просвіта Прикарпаття» Тетяною Поляхович.

Директор гімназії у Гринівцях Василь Макарович вважає, що діти на основі побаченого можуть зробити власні висновки.

«Я дуже задоволений, бо документальні фільми на правову тематику надзвичайнно змістовні, в них є суть, є логіка, є послідовність подій, а матеріал – пізнавальний та навчальний. Діти можуть для себе зрозуміти, як правильно вчинити в тій чи іншій ситуації, а як, навпаки, робити не варто», ˗ сказав він.

Суть фільму полягає в тому, що 11-річна Ерденчімеґ твердо вирішила стати славетною конторсіоністкою, як багато відомих монгольських акробатів. Її команду з циркової школи запросили взяти участь у престижному шоу на площі перед парламентом. Раптово Ерденчімеґ втрачає здатність тренуватися. Перспектива стати «зайвою» у команді просто жахає, адже її батько за ґратами, мати – колишня пиячка, а саму Ерденчімеґ узяли до циркової школи як жест доброї волі. На кону не лише її мрії, а й честь власної родини. Але зрештою вона знаходить у собі сили впоратися!

При обговоренні фільму фахівчиня безоплатної правової допомоги Вікторія Бігун роз’яснила учням про їхні права та обов’язки, а також проінформувала про адміністративну та кримінальну відповідальність неповнолітніх.

«Діти повинні знати про свої права та вміти їх відстоювати. Людина, яка знає свої права і поважає права інших людей, впевнено йде по життю. Давнє римське прислів’я говорить: «Там де право, там і захист». Тому є сенс знати закони, знати свої права», ˗ впевнена Вікторія Бігун.

Слід зазначити, що система БПД на Прикарпатті є надійним партнером громадської організації «Молода Просвіта Прикарпаття» (голова – Євгенія Бардяк) в частині щорічного проведення в області Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Мандрівний Docudays UA.