назад

Як убезпечити себе від шахраїв розповідали учням Золотоніської спеціалізованої школи № 1 з поглибленим вивченням економіки та правознавства

Фахівчиня Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Жалобна розповіла школярам про найбільш розповсюджені шахрайські схеми в інтернеті (фішингові сайти, фейкові інтернет-магазини, сумнівні повідомлення від шахраїв, фейкові оголошення зі збору грошей на лікування дітей, які нібито постраждали від військової агресії тощо), повідомила про правила безпеки в Інтернеті та надала алгоритм дій у разі інтернет шахрайства.

Три головних поради, як не стати жертвою шахраїв в інтернеті

  1. Не надавати особисті дані на незнайомих сайтах. Паспортні і платіжні дані, телефон, логін і пароль в інтернеті надавати тільки в разі 100% впевненості, що перебуваєте на офіційних сайтах.
  2. Не робити великих передоплат при покупці в інтернет-магазині. Краще використовувати такий спосіб покупки, як накладений платіж. Тоді можна отримати товар, оглянути його і після цього оплатити.
  3. Не користуватися підозрілими сервісами або пропозиціями інших людей. Люди або сервіси, що пропонують швидкий заробіток або допомогу в рішенні кредитних труднощів часто виявляються шахраями.

Що робити, якщо ви стали жертвою інтернет-шахраїв

«Якщо ви стали жертвою шахраїв, напишіть заяву до Кіберполіції за цим посиланням cyberpolice.gov.ua або повідомте про ваш випадок за номером телефону 0 800 505 170», – розповідає фахівчиня.

Як звернутися до системи безоплатної правової допомоги

  • телефоном 0 800 213 103, дзвінки безкоштовні
  • написати юристу в телеграм https://t.me/LegalAidUkraineBot (кнопка «Отримати консультацію»)
  • звернутися до найближчого бюро правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua