назад

Невидимі для держави: доступ до безоплатної правової допомоги засуджених на Сумщині

Вагомий чинник, який впливає на соціалізацію та адаптацію звільнених з місць позбавлення волі осіб, є наявність у них документів, зокрема паспорту громадянина України.  Як бути якщо паспорта немає, а довідка про звільнення з місць позбавлення волі  — це єдиний документ, який посвідчує особу. На жаль, ситуація реальна. Саме з такого роду ситуаційними кейсами під час консультування у Державній установі «Роменська виправна колонія (№ 56)» звернулися до директорки Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олени Демченко та завідувачки сектору Роменського бюро правової допомоги Алли Єрней засуджені.

Особи, які відбувають покарання у вигляді позбавлення, обмеження волі, аеребувають під вартою в місцях попереднього ув’язнення або перебувають на обліку в уповноважених органах з питань пробації мають можливість отримати консультацію юриста системи БПД в онлайн форматі завдяки роботі дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги. Окрім того, можна отримати роз’яснення в письмовому вигляді.

«За 2022 рік до Регіонального центру з ДУ «РВК №56» надійшло 15 письмових звернень засуджених осіб серед них третина стосувалася  правових роз’яснень, на противагу у 2023 рік кількість звернень засуджених сягнула уже одинадцяти. Зростає кількість звернень засуджених не лише до Регіонального центру, а й до його структурних підрозділів БПД Сумщини, частина яких зачіпає тему відновлення документів такими особами», — розповідає Олена Демченко.

Практика свідчить, що високий відсоток осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, не мають усіх необхідних документів, що потрібні для життя у суспільстві. За наявної досить складної бюрократичної системи, великої чисельності служб та відомств, що відповідальні за відновлення чи вироблення документів, колишньому засудженому самостійно, без юридичного супроводу, важко вирішити всі ці питання, які можуть бути тривалими у часі. 

«Складність в питаннях отримання паспорта представляють звільнені, які взагалі вперше отримують паспорт і раніше з цього питання не звертались до територіальних підрозділів Державної міграційної служби України. Почастішали випадки не аргументованої відмови Державної міграційної  служби, коли ні на що не посилаючись установа рекомендує звернутися до них ув’язненій особі уже після звільнення з місць позбавлення волі», — коментує завідувачка сектору Роменського бюро правової допомоги Алли Єрней.

Через відсутність паспорта засудженим і звільненим без документів  штучно обмежуються в реалізації власних прав, через що позбавляються не тільки соціальних й медичних гарантій. Ба, більше, людина не може офіційно працевлаштуватися під час відбування покарання, а відповідно, не зможе заробити кошти не лише на відновлення чи виготовлення документів, а й на виплату за цивільними позовами, щоб поліпшити своє становище.

Одне із запитань, яке турбувало засуджених, стосувалося обмеження трудового права під час відбування покарання через неправомірну відмову Державної міграційної служби.

Тож, юристка безоплатної правової допомоги Сумщини Алла Єрней рекомендувала оскаржувати подібну відмову у судовому порядку. Додатково про порядок відновлення документів особам, які звільняються або звільнилися з місць позбавлення волі можна ознайомитись за посиланням, про те яка допомога передбачена особам, звільненим з місць відбування покарання тут.

Як звернутися до системи безоплатної правової допомоги

  • телефоном 0 800 213 103, дзвінки безкоштовні
  • написати юристу в телеграм https://t.me/LegalAidUkraineBot (кнопка «Отримати консультацію»)
  • звернутися до найближчого бюро правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Довідково:  За статистикою Департамента з питань виконання кримінальних покарань, станом на 2021 рік 2445 засуджених не мають паспорта взагалі (втратили, не отримували паспорт або не мали громадянства), що складає 7,6 % від загальної чисельності засуджених. А у 2022 році серед майже 43 тисяч засуджених цей відсоток уже становить 11,1% 4777 засуджених*. *https://bit.ly/3pNW0sc, https://bit.ly/41GR59D.