назад
17.05.23

Ліцеїстам столичного юридичного ліцею розповіли про механізми захисту своїх прав та можливості системи безоплатної правової допомоги

Майже 200 учнів юридичного ліцею імені Ярослава Кондратьєва Національної академії внутрішніх справ познайомилися з дієвими інструментами захисту своїх прав, які має в своєму арсеналі система безоплатної правової допомоги.

Перш за все ліцеїсти, більшість з яких діти загиблих правоохоронців та військовослужбовців, діти, які на власному досвіді знають, що таке складні життєві обставини, дізналися від представників Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві, що вони можуть отримати всі види правової допомоги у будь-якому зручному для себе місцевому центрі чи бюро правової допомоги.

Крім цього, директор регіонального центру Михайло Харін, зважаючи на те, що на зустрічі присутні майбутні правники, розповів про саму ідею створення системи БПД. Він наголосив, що це був результат великого обсягу роботи та співпраці між правозахисними організаціями, правничими громадськими організаціями та державними органами. Їх зусилля спрямовувалися на створення механізму, щоб забезпечував рівний доступ до правосуддя для всіх громадян.

«Система безоплатної правової допомоги виникла від потреби забезпечити доступ до справедливого судочинства тим, хто не може собі дозволити послуги адвоката через недостатні фінансові можливості. За багато років розвитку, вона стала важливим інструментом для захисту прав та інтересів незахищених верств населення. І сьогодні, кожен українець, який не може оплатити послуги адвоката, має право на безоплатну правову допомогу», — Михайло Харін.

Також, він пояснив, що система має широкий спектр послуг, які включають зокрема і консультації з юридичних питань, підготовку документів, представництво у суді. Важливим аспектом є те, що адвокати, які працюють у системі безоплатної правової допомоги, мають високий рівень професійної компетентності та етичності.

Заступник начальника відділу Ростислав Поспєєв проінформував ліцеїстів про важливий проект, який реалізується в системі БПД — відновне правосуддя для неповнолітніх. Він пояснив, що цей проект спрямований на забезпечення альтернативного підходу до правосуддя для дітей, які порушили закон, з фокусом на реабілітації та соціальній адаптації.

«Це важлива ініціатива, яка сприяє захисту та добробуту молодих людей, допомагає їм побудувати позитивне майбутнє та налагодити своє життя після скоєння правопорушень», — Ростислав Поспєєв.

Загалом, представники регіонального центру нагадали майбутнім юристам, що їхня професія є великою відповідальністю та можливістю допомогти людям у складних ситуаціях. Вони спонукали дітей думати про те, як вони, як юристи майбутнього, можуть зробити свій вклад у захист прав людей і підтримку системи безоплатної правової допомоги.

Варто зауважити, що співпраця з юридичними навчальними закладами сприяє популяризації системи серед майбутніх правників. Крім цього, діти отримують можливість здобути більш глибокі професійні знання, які базуються на практичному досвіді системи БПД,  для них важливо почути схвальні відгуки про свою роботу від досвідчених юристів. Так, керівництво юридичного ліцею запрошує представників регіонального центру висловити свої думки на захисті наукових робіт ліцеїстів.

Довідково. Юридичний ліцеї імені Ярослава Кондратьєва Національної академії внутрішніх справ — державний заклад загальної середньої освіти ІІІ ступеня з профільним навчанням і допрофесійною підготовкою. Більшість випускників ліцею продовжують навчання у вищих навчальних закладах системи Міністерства внутрішніх справ України.