назад

Серія навчань для держслужбовців: на Сумщині говорили про обмеження в умовах воєнного стану та відповідальність за торгівлю людьми

Юрист Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Ігор Шпак провів серію навчань на базі Сумського регіонального центру підвищення кваліфікації для понад 90 державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування в райдержадміністраціях, виконавчих органах місцевих рад.

Під час  тренінгу розглянули такі основні блоки запитань:

  • Що таке воєнний стан?
  • Які права людини можуть бути обмежені  в умовах воєнного стану?
  • Які основні права людини та свободи забезпечуються і гарантуються незалежно від введення воєнного стану?

За даними Управління Верховного комісара ООН з питань біженців*, лише в країнах Європи досі перебувають 8 млн українських громадян і це переважно жінки та діти. При цьому, кожен другий українець (59%) ризикує постраждати від експлуатації, будучи готовим погодитися хоча б на одну ризиковану пропозицію про роботу за кордоном чи в Україні, свідчить опитування, проведене на замовлення Міжнародної організації з міграції (МОМ)**.

«Сам термін рабство визначається у ст. 1.1 Конвенції ООН про рабство. Зокрема, мають на увазі становище або стан особи, щодо якої здійснюються деякі або всі повноваження, властиві праву власності. Про важливість дотримання законодавства щодо протидії торгівлі людьми, сексуальній експлуатації та насилля можна багато говорити, але поки люди самостійно не почнуть адекватно оцінювати робочі пропозиції від закордонних работорговців нічого не зміниться», — акцентував під час навчання Ігор Шпак .

У доповіді Управління ООН з наркотиків і злочинності (UNODC)***, зазначалось, що форми торгівлі людьми, під ризиком яких перебувають біженці з України — це сексуальна експлуатація, примусова праця, незаконне усиновлення та сурогатне материнство, примусові жебракування та злочинність.

Під час онлайн зустрічі правозахисник розповів дієвий механізм, щодо протидії такого роду експлуатації та зазначив контакти куди і як можна звертатися. Окремо, він наголосив, на тому, яка відповідальність, за національним законодавством, передбачена за торгівлю людьми.

Історії про випадки сексуальної експлуатації повідомляють у медіа, час від часу, але інформування в цій частині замале, на думку правника, тому у рамках зустрічі фахівець акцентував увагу на питаннях від слухачів навчання та роз’яснювати окремі правові аспекти захисту .

Інша частина навчань стосувалася обмеження в умовах воєнного стану. Спільно із юристом учасники тренінгу розбиралися, які саме конституції можуть бути обмежені під час воєнного стану в Україні. 

«На період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб у межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану», — зазначив юрист.

Наприкінці зустрічі охочі мали змогу отримати відповіді на свої запитання. 

Довідково: *https://bit.ly/42HF8BX,**https://bit.ly/3W82AWt, ***https://bit.ly/3IhYjK9 .