назад

Керівництво Регіонального центру взяло участь у дебатах «Навіщо громадам об’єднуватись?»

125 квітня 2018 року в приміщенні залу засідань адміністративної будівлі «Прикарпаттрансгазу» директор Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Михайло Євчук та його заступник Володимир Ковальчук взяли участь у дебатах на тему «Навіщо громадам об’єднуватись?»

Метою дебатів є донесення всебічної інформації щодо суті реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації  владних повноважень, роз’яснення переваги реформи на прикладі діючих об’єднаних  громад, надання відповіді на питання, які цікавлять громадськість та органи  місцевого самоврядування.

2

Організаторами заходу виступили Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO за підтримки Міністерства регіонального   розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Івано-Франківської обласної державної адміністрації та Івано-Франківського  Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

3

Генеральний директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Мінрегіону Сергій Шаршов зазначив, протягом трьох років в Україні вдалося утворити 700 спроможних громад, це 35%. За оцінками експертів має бути створено 1200-1500 спроможних громад.

«Чим більше буде громад – тим гроші будуть більше розприділятися. Ті хто раніше розпочав цей процес, мають змогу краще облаштувати інфраструктуру. За час децентралізації уже на 300 млн. грн. відремонтовано доріг. Це найуспішніша реформа, яка реалізовується в Україні», – наголосив Шаршов.

Як відзначила керівник швейцарсько-українського проекту підтримки децентралізації в Україні DESPRO  Оксана Гарнець, проект працює в кількох напрямках в тому числі й проводять просвітницькі заходи про те, як відбивається децентралізація на житті громади.

4

«Розуміють, що їх чекає далеко не всі. Це проблема, з якою ми намагаємось боротись.  60% уже принаймні знають, що таке реформа і що вона відбувається. Реформа – це покращення якості життя та ефективне управління країною. Це треба зрозуміти тим, хто все робить, а людям головне, щоб була належна якість життя», – каже Гарнець.

5

Директор Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Михайло Євчук та його заступник Володимир Ковальчук взяли участь в обговоренні щодо повноважень старост в рамках надання безоплатної правової допомоги з огляду на те, що староста є членом виконавчого комітету за посадою, він може бути уповноважений на надання БПД у своєму старостинському окрузі.

6

Учасниками дебатів виступили голови, депутати місцевих рад, представники педагогічних, медичних колективів Городенківського, Рогатинського, Тлумацького, Тисменицького районів, громадськості, а також голови об’єднаних громад та старости з інших регіонів України, експерти.

7


Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

 

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)