назад

Колектив Житомирської обласної бібліотеки для юнацтва проінформували про систему БПД

05.10.2016 - biblioteka (3)У рамках тижня правових знань, приуроченого до 15-ї річниці прийняття Національної програми правової освіти населення, 5 жовтня працівники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирський області провели зустріч із трудовим колективом Житомирської обласної бібліотеки для юнацтва. Основна мета зустрічі – підвищення рівня правової культури громадян, у тому числі ознайомлення з аспектами роботи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

На початку заходу начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Олена Герасименко за допомогою презентації розповіла про етапи розвитку системи БПД, починаючи від прийняття Закону України «Про безоплатну правову допомогу» у 2011 році, закінчуючи створенням місцевих центрів та бюро правової допомоги.

«З 1 вересня 2016 року на Житомирщині запрацювало 19 бюро правової допомоги. Це майже, як швидка медична допомога, де люди, не залежно від їх майнового стану, можуть отримати консультацію з будь-яких правових питань. Таким чином, вирішивши свої проблеми у досудовий спосіб», – відмітила Олена Герасименко.

05.10.2016 - biblioteka (5)

Також вона детально зупинилася на видах безоплатної правової допомоги та суб`єктах їх надання.
«Безоплатна первинна правова допомога включає: надання правової інформації; надання консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги та медіації. Суб’єктами надання є: органи виконавчої влади; органи місцевого самоврядування; фізичні та юридичні особи приватного права; спеціалізовані установи.

Безоплатна вторинна правова допомога включає: захист; здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Суб’єктами надання є: центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, в т.ч. бюро правової допомоги; адвокати, включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу», – розповіла Олена Герасименко.

Доречним було під час зустрічі зазначити місію, бачення та цінності системи, аби викликати ще більшу довіру бібліотекарів до системи, заохотити їх розповсюджувати інформацію про систему БПД, можливість звернутися за юридичною консультацією до Житомирського місцевого центру з надання БВПД серед відвідувачів бібліотеки.

05.10.2016 - biblioteka (2) 05.10.2016 - biblioteka (4)