назад

Коли клієнт не має змоги прийти до бюро, юристи йдуть до клієнта — як на Житомирщині забезпечують доступ до правничої допомоги маломобільним громадянам

Зробити безоплатну правничу допомогу доступною для найбільш вразливих категорій осіб людей з інвалідністю, людей похилого віку та мешканців віддалених населених пунктів важливе завдання фахівців системи безоплатної правничої допомоги. Щоб його ефективно реалізувати, юристи надають адресну правничу допомогу, організовують консультпункти на базі спеціалізованих установ та виїзні прийоми громадян. Зокрема, на Житомирщині консультування відбуваються на базі геріатричних пансіонатів, Центру надання соціальних послуг, управління Пенсійного фонду України.

Як розповідає в. о. директора Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Андрій Мілютін, щоб спростити доступ до правничих послуг, юристи системи БПД відвідують одиноких людей та людей з інвалідністю, осіб похилого віку за місцем їхнього перебування — вдома чи в спеціальних закладах. Натомість люди, що постраждали від домашнього насильства, можуть отримати правничу допомогу  на базі загальних та спеціалізованих служб підтримки таких осіб.

«Людина, яка не має змоги самостійно звернутися по правничу допомогу до бюро, телефонує до нас або передає прохання про надання адресної допомоги через знайомих, вказавши при цьому адресу та засоби зв’язку. Юристи зв’язуються з нею та домовляються про візит», — розповідає Андрій Мілютін.

Питання, з якими такі категорії звертаються до юристів системи БПД, доволі різноманітні: нарахування пенсій, соціальних виплат, призначення пільг та субсидій, оформлення спадщини чи земельного паю, отримання неякісних комунальних, медичних, інших послуг, розірвання договору довічного утримання тощо.

Зокрема, підопічні геріатричного пансіонату в селі Іванівка Березівської громади, який нещодавно відвідав Андрій Мілютін, хотіли дізнатися про порядок отримання соціальної допомоги, відновлення втрачених документів, порядок подачі заявки на відшкодування знищеного майна, отримання пенсії внутрішньо переміщеної особи за тимчасовим місцем проживання тощо. Такий перелік питань зумовлений тим, що в пансіонаті мешкають внутрішньо переміщені особи, яких переселили на Житомирщину з найгарячіших точок країни. Для них юрист організував також правопросвітницький захід про пільги та гарантії для вразливих верств населення.

Мешканка Кропивнянського старостинського округу звернулася до юристів з проханням надати їй адресну правничу допомогу. Літня жінка не може самостійно пересуватися, однак потребувала консультації щодо пенсійного забезпечення. Її відвідала завідувачка Коростишівського бюро правової допомоги Наталія Кропивницька.

Зустріч із людьми з інвалідністю відбулася на базі Центру надання соціальних послуг Радомишльської міської ради. Фахівчиня Радомишльського бюро правової допомоги Оксана Дзюбенко пояснила їм порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю. Під час спілкування з працівниками центру правчиня з’ясувала, що одна з їхніх підопічних потребує адресної правничої допомоги. Тому згодом відвідала жінку та проконсультувала її з питань спадкового права.

Щоб надати правничу допомогу людям похилого віку, юристка Черняхівського бюро правової допомоги Юлія Поліщук відвідала Черняхівське об’єднане управління ПФУ в Житомирській області. Вона розповіла про порядок оформлення житлової  субсидії  у 2023 році.

«Роз’яснення маломобільним групам населення механізмів захисту їхніх прав — завжди в пріоритеті правопросвітницької діяльності фахівців системи БПД Житомирщини. Зазвичай це люди похилого віку, які мають проблеми зі здоров’ям, а тому їм фізично важко прийти до бюро. Тож ми докладаємо усіх зусиль, щоб допомогти їм у розв’язанні їхніх юридичних проблем», — зазначає в. о. директора Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Андрій Мілютін.