назад

На круглому столі у Полтаві обговорили шляхи реалізації медіації та відновного правосуддя

Юристи системи БПД з Полтавщини, Чернігівщини та Сумщини, медіатори, адвокати, науковці представники правоохоронних органів та судової системи, органів місцевого самоврядування та пробації обговорювали можливі шляхи співробітництва для популяризації медіації, як позасудового способу вирішення спорів, та ділилися позитивним досвідом застосування Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення. 

Обговорення відбулося у межах круглого столу, який організували фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правничої допомоги у Полтавській області. Всього у змішаному форматі у зустрічі взяли участь близько 100 учасників. 

Під час цієї зустрічі директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов відмітив, що система  БПД популяризує медіацію, інформує своїх клієнтів про альтернативні методи вирішення спорів, як під час надання правничої допомоги, так і на своїх інформаційних ресурсах.

«Люди, які вирішили скористатися послугами з медіації, і потребують отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань, що стосуються конфлікту чи спору та оформлення домовленостей за результатами медіації, можуть отримати гарантовану Конституцією України безоплатну правничу допомогу і в той же час допомогу в забезпеченні доступу до медіації», — зауважив Олександр Баранов.

Начальниця управління впровадження альтернативних способів врегулювання спорів Координаційного центру з надання правової допомоги Ірина Бондаренко розповіла про основні новації забезпечення надання послуг з медіації у системі БПД, зокрема про:

  • загальне правове регулювання медіації у системі надання БПД;
  • створення інфраструктури забезпечення впровадження медіації та інших альтернативних способів врегулювання спорів для проведення  системної роботи з розробки пропозицій до нормативно-правових актів та організаційно-розпорядчих документів щодо деяких питань застосування медіації та відновного правосуддя у формі медіації;
  • створення інфраструктури для безпосереднього забезпечення проведення медіації центрами з надання безоплатної правничої допомоги в регіонах. Перший відділ забезпечення проведення медіації вже створено на базі Західного регіонального центру з надання БВПД, юрисдикція якого — 7 західних областей України;
  •  формування та ведення Реєстру медіаторів, які залучаються центрами з надання БВПД (далі — Реєстр) та порядку підтвердження ними спеціалізації медіатора для надання послуг з медіації у відновному правосудді за участю неповнолітніх;
  • основні зміни, які очікуються до прийняття на міжвідомчому рівні щодо покращення механізму застосування відновного правосуддя, зокрема, застосування програми у формі медіації для врегулювання конфліктів у кримінальних провадженнях по всіх видам кримінальних правопорушень, у вчиненні яких підозрюються або обвинувачуються неповнолітні, запровадження ініціації застосування програми на “ранньому етапі” досудового розслідування дізнавачами та слідчими; застосування програми на стадії судового розгляду; можливість ініціації участі у програмі захисниками неповнолітніх та/або представниками потерпілих у кримінальних провадженнях, та інші нововведення.

Увагу суддів,  прокурорів та інших учасників,  які були присутні на заході, привернули  й на систему оцінювання медіатора, який має намір співпрацювати з системою надання БПД. Також надали більше детальної інформації про відбір медіаторів до Реєстру, окремого оцінювання знань за тематикою відновного правосуддя за участю неповнолітніх, а також майбутнього запровадження порядку моніторингу надання послуг з медіації медіаторами, які залучаються центрами з надання БПД.

Крім того, обговорили низку правових та практичних питань, які відіграють значну роль при застосуванні процедури медіації. Також говорили про переваги альтернативного методу вирішення конфліктів та спорів, серед них — економія часу, грошей і зусиль, бо медіація не займає багато років, на відміну від судового розгляду.

Представники Регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській та Сумській областях поділилися досвідом своїх регіонів щодо застосування Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення.

«На Сумщині відновне правосуддя за участю неповнолітніх реалізується з 2020 року і на сьогодні налічує понад 30 успішних кейсів. Участь у Програмі дає можливість забезпечити комунікацію між сторонами конфлікту за участі нейтрального посередника, для того, щоб дійти згоди щодо відшкодування завданої шкоди та усунення, за можливості, наслідків кримінального правопорушення як для потерпілого так і для правопорушника», — зазначила заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області  Валентина Волобуєва.

Заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Ігор Клименко також зауважив, що у регіоні налічується 12 успішних кейсів застосування Програми, з 13-ти, які надійшли до центру.

Присутні на заході представники органів місцевого самоврядування підкреслили, що будуть активно долучатися до популяризації альтернативних методів вирішення спорів, розміщувати інформацію про медіацію на власних інформаційних ресурсах.

Довідково. Медіація — позасудова добровільна, конфіденційна, структурована процедура, під час якої сторони за допомогою медіатора намагаються запобігти виникненню або врегулювати конфлікт чи спір шляхом переговорів.

Законодавство України передбачає можливість скористатися медіацією на будь-якій стадії досудового розслідування та судового провадження  з метою врегулювання будь-яких конфліктів чи спорів або запобігання їх виникненню у майбутньому.

Відповідно до Закону України “Про медіацію” центри з надання безоплатної правничої допомоги:

  • надають допомогу в забезпеченні доступу до медіації;
  • забезпечують надання послуг з медіації у встановленому порядку. Зокрема, на сьогодні, регіональні центри забезпечують проведення медіації між неповнолітнім, який підозрюється у вчиненні кримінального проступку або нетяжкого злочину, та потерпілим відповідно до Порядку реалізації пілотного проєкту “Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення”, затвердженого наказом Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України від 21.01.2019 № 172/5/10.