назад
05.07.17

Команда системи БПД Києва разом з партнерами підбили підсумки 2-річної співпраці

2

3 липня 2017 року в м. Києві відбувся круглий стіл «Два роки діяльності Київських місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги». У заході взяли участь представники Координаційного центру з надання правової допомоги, адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, громадські організації, представники вищих навчальних закладів та юридичних клінік, а також інші партнери центрів, з якими впродовж 2-х років налагоджена співпраця задля надання кращих послуг клієнтам. Під час заходу було представлено публічних звіт діяльності команди системи БПД м. Києва; у партнерському колі обговорено виклики та подальші кроки у напрямі співпраці.

У вступній промові Олена Сінчук, начальниця Управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги, відмітила про основні етапи розвитку системи безоплатної правової допомоги, коротко зазначила про розширення кола клієнтів та спрощення доступу до БПД. Також відзначила про роботу нового контакт-центру, який надає правові консультації та роз’яснення всім, хто звертається на гарячу лінію системи безоплатної правової допомоги в Україні 0-800-213-103.

Надія Кизицька, начальник Управління комунікацій Координаційного центру з надання правової допомоги, розповіла про ключові результати та актуальні питання надання безоплатної правової допомоги в Україні та презентувала Звіт про роботу БПД у 2016 році (переглянути Звіт тут). Розповіла про місію, бачення та цінності системи БПД, зокрема це довіра та партнерство, прозорість та підзвітність, незалежність. Коротко окреслила питання щодо правопросвітницької діяльності та розвитку правової спроможності громад, як пріоритетних напрямків діяльності мережі точок доступу до БПД.

«Нещодавня дата 1 липня – важлива дата у житті системи. Адже саме цього дня 2 роки тому й були відкриті місцеві центри, забезпечивши тим самим повну імплементацію ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» та надання такої допомоги (як первинної, так і вторинної ) усім визначним цим законом категоріям громадян. За цей час до центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги по всій Україні звернулося понад 580 000 громадян. Усі вони отримали необхідні правові консультації, та майже 80 тис – можливість представлення їх інтересів у суді, перед іншими державними органами та ОМС. Передусім це малозабезпечені українці (майже половина зі звернень), людей з обмеженими фізичними можливостями та особливими потребами (чверть звернень), та ветерани війни, у т. ч. учасників АТО, та інші особи на яких розповсюджується дія ЗУ «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту». Усе це спільна самовіддана робота фахівців центрів з надання БВПД, адвокатів, які надають таку допомогу, та наших партнерів з числа інших організацій, у т.ч. громадських, юридичних клінік, тощо. Адже завдяки встановленому партнерству, зокрема, і з Вашими організаціями, понад 13 тис клієнтів ми змогли спрямувати до партнерських організацій для цільового вирішення їхніх проблем», – зазначила вона.

Олена Сінчук та Надія Кизицька від імені усієї команди системи БПД в Україні висловили партнерам центрів вдячність за послідовне партнерство, за відклик до співпраці та щоденну спільну роботу, яка допомагає столичній громаді.

Оксана Василяка, директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в м. Києві, згадала про історію створення центрів та про основні напрямки їх роботи, зокрема надання первинної та вторинної правової допомоги, правопросвітницьку діяльність та забезпечення доступу до онлайн-сервісів Міністерства юстиції. Також відзначила, що за два роки до київських місцевих центрів звернулось 18579 громадян, з них первинну консультацію отримало близько 14300 тисяч громадян, 2500 людям призначено адвокатів для здійснення представництва в суді та складення документів правового характеру, у 127 випадках вторинна правова допомога надавалась юристами центрів.
Щодо категорій суб’єктів права, які звертались до місцевих центрів, близько 57% становили малозабезпечені громадяни.
Протягом звітного періоду було проведено понад 582 виїзних консультувань та забезпечено роботу 31 постійного консультаційного пункту.
Також відмітила роботу адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, навівши кращі приклади захисту та позитивні результати (можна переглянути тут).
Керівники місцевих центрів презентували стратегічні напрямки діяльності та успішну співпрацю з партнерами.
4
Зокрема, директор Третього київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Рудих розповів про налагодження ефективних механізмів співпраці між центрами та громадськими організаціями, а також адвокатами, які надають правову допомогу Pro Bono. «Саме завдяки такій співпраці з початку відкриття центрів були здійснені перші кроки в подоланні правового нігілізму шляхом проведення правопросвітницьких заходів та забезпечення діяльності консультаційних пунктів. Одним із напрямків, до яких першим долучився Третій київський центр, стала робота з учасниками бойових дій, та іншими особами, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Також розповів про результати постійного консультаційного пункту для учасників АТО та демобілізованих, та надання консультацій за допомогою скриньки, де кожен бажаючий може залишити своє питання, та, відповідно, отримати відповідь в найкоротший строк. (більш детальніше тут)

Сергій Бреус, директор Четвертого київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги розповів учасникам круглого столу про діяльність центру у сфері правопросвітництва, зазначивши, що це є одним із пріоритетних напрямків роботи київських місцевих та всіх інших центрів та бюро правової допомоги. Зокрема відзначив, що лише у 2016 році київськими центрами було проведено 80 різноманітних заходів по підвищенню правової свідомості, культури та освіти населення, а у 2017 році заплановано провести понад 190 таких заходів. «Ми дійсно поступово переорієнтовуємося з надання правової допомоги окремим людям на посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад». Також розповів про такі успішні ініціативи, як «Школа активних громадян» та «Школу рівних можливостей для людей з порушенням слуху».

Богдан Кушнір, директор Другого київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги розповів про співпрацю з юридичними клініками, зокрема наголосивши, що вищі навчальні заклади є майданчиками для підготовки молоді та місцем, де формується особистість майбутніх магістрів. «Завдяки партнерству з вищими навчальними закладами ми маємо змогу спілкуватися з молодими юристами, передавати їм свої знання та практичні напрацювання. Студенти з радістю проходять практику на базі місцевих центрів, долучаються до проведення правопросвітницьких заходів». Важливо, що партнерство місцевих центрів та вищих навчальних закладів дає можливість підготовки кваліфікованих юристів, які в майбутньому можуть поповнити ряди системи безоплатною правової допомоги.
3
Леся Бурчак, директор Першого київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги розповіла про виклики в роботі місцевих центрів, перспективи розвитку та вдосконалення роботи. Зокрема зазначила, що у своїй діяльності місцеві центри мали такі виклики, як забезпечення якості послуг правової допомоги, проблеми спілкування з окремими категоріями громадян, визначення правової потреби киян та гостей міста та підвищення їх правової спроможності. “Всі ці виклики долались і долаються нами у співпраці та з партнерами, зокрема громадськими організаціями, державними органами, установами, адвокатами Pro bono та іншими. Важливим напрямком в подальшому є поглиблення такої співпраці в напрямках підвищення кваліфікації працівників, моніторингу актуальних питань, які виникають у пересічних громадян, підготовки майбутніх юристів, правопросвітництва та створення на базі місцевих центрів платформ для медіації” – Леся Бурчак.
Також про позитивні результати діяльності та напрямки співпраці з місцевими центрами відзначили і інші учасники заходу.

Зокрема, Марія Левченко, юрист ГО «Крим SOS», відмітила активну співпрацю з центрами, зокрема Першим київським центром в напрямку забезпечення прав та захисту інтересів внутрішньо переміщених осіб, проведення правопросвітницьких заходів та обговорень з цих питань, а також зацікавленості у навчанні.

Андріана Кульчицька, адвокат Адвокатського об’єднання «Кульчицький, Кулаков і Біднягін», яка з 2015 року співпрацює з Третім київським центром, в питаннях надання правової допомоги PRO BONO та навчанні працівників центрів щодо порядку подання скарг в Європейський суд з прав людини.

Анатолій Засоба, керівник ГО «Кримська діаспора», висловив подяку за компетентність, відкритість, прозорість, креативність системи БПД. Засоба А. подякував за професійну фахову допомогу яка надається фахівцями Першого київського місцевого центру внутрішньо переміщеним особам на базі ГО «Кримська діаспора» де утворений виїзний пункт консультування. Висловив побажання продовжувати співпрацю з Першим київським місцевим центром у напрямку правопросвітництва, яке покликане сприяти інтеграції внутрішньо переміщених осіб в суспільство і його інституції.

Марина Легенька – директорка департаменту правової, соціальної та гуманітарної допомоги громадської організації «Ла Страда – Україна» відмітила активну співпрацю з Четвертим київським місцевим центром, працівники якого щотижня консультують на гарячій лінії для жінок, які постраждали від домашнього насильства, а також дітей, щодо яких застосовано жорстоке поводження. «Жодного разу працівники центру не пропустили це консультування». Також відмітила, що за звітний період спільно було проведено багато заходів, які стосуються вищезазначеної проблематики.

Юлія Фещенко, директорка Центру соціалізації та реабілітації підлітків подякувала за співпрацю та відмітила високий рівень заходів, диспутів, лекцій, роз’яснювальної роботи та особистих консультацій, які надають фахівці Першого місцевого центру. Відмітила креативність підходу співробітників центру до проведення заходів для дітей, застосування нових методів та форм спілкування з дітьми, залучення спеціалістів, експертів, адвокатів, студентів до лекцій. Завдяки цьому діти починають розуміти, що в них є право на захист, що дає можливість заздалегідь сформувати та підготувати свої питання для лектора та. Діти консультуються з фахівцями центрів, що можливість вирішити їх проблемні питання. Також відмітила, що цікавим є те, що діти відтепер консультують і працівників центру соціалізації та реабілітації.

Тетяна Ворфоломеєва, ректор Академії адвокатури України, відзначила, що сьогоднішній день – це сторінка в історії розвитку безоплатної правової допомоги, бо кожен з присутніх тут вніс свою частинку в створення чогось нового, важливого для захисту прав людей. Розповіла про активну співпрацю центрів з юридичними клініками, зокрема висловила подяку Другому київському центру з активну співпрацю з Академією адвокатури, зокрема проведення спільних заходів та практичного навчання студентів під час проходження ними практики в центрах. Також вручила подяки від Академії директорам Київських місцевих центрів за ту роботу, яку вони творять щодня.

Бутенко Андрій, проректор Європейського університету висловив сподівання про подальшу співпрацю з усіма центрами. Відзначив, що завдяки роботі київських місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги на сьогодні значно зменшилась кількість
клієнтів, які звертаються за правовою допомогою під час проведення форуму «Правники – суспільству», що говорить про те, що люди одразу можуть звертатися до центрів не чекаючи певний час. Побажав успіхів в цій важливій та нелегкій роботі.

Білецька Катерина, представник системи юридичних клінік Національної академії внутрішніх справ України, подякувала за співпрацю, оскільки завдяки спільним навчанням за участі центрів, студенти мають можливість аналізувати яким чином вирішувати ті чи інші консультації. Відмітила, що загалом було проведено 112 правопросвітницьких заходів, до яких активно залучались центри, які надавали консультації та роз’яснення з правових питань.
1
Під час круглого столу представники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги подякували всім партнерам за активну співпрацю, висловили вдячність за довіру та сподівання щодо визначення найближчим часом нових форм та методів взаємодії.
Також найактивніші адвокати, зокрема Олександр Кудрявцев, Лукацька Лілія, Сидоренко Марина, Подкопаєва Ірина, Ігор Свєтлічний та постійні партнери центрів були нагороджені подяками за найкращі ініціативи та активну співпрацю.

Ігор Свєтлічний, від імені Всеукраїнської організації адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, висловив подяку за активну роботу директорам київських місцевих центрів.
Також участь у круглому столі взяли представники Благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд «Чисте небо», Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації, ГО «Золотий Вік», Центру правової допомоги киянам, які опинились у складних життєвих обставинах при Київській міській раді, Українського центру медіації, Державної служби зайнятості, Юридичної клініки «Соціальна справедливість» КНЕУ ім. Вадима Гетьмана, Київської організації ВГОІ «Українське товариство глухих», Центральної районної бібліотеки ім. Ф.М. Достоєвського, Київського міського Центру роботи з жінками, Громадської організація «Трудові ініціативи», Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Українське товариство глухих» та інші.