назад

Коментар юриста. ТБ-програма «Тема дня»

SKM 1004 01Протягом квітня в Україні триває місячник добровільної здачі зброї.  Якими нормативно-правовими актами регулюється обіг зброї в Україні? Як здати незареєстровану зброю? Хто може стати власником зброї? Хто контролює обіг зброї на Херсонщині?

Цим питанням була присвячена програма «Тема дня» на телеканалі «Скіфія». Херсон, у якій взяли участь менеджер з якості Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області, адвокат Максим Магда та інспектор відділу контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи управління превентивної діяльності ГУНП у Херсонській області Юрій Кулішенко.

Максим Магда нагадав про передбачену законодавством адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконне зберігання зброї, вибухових матеріалів та спецзасобів. Зокрема, статтею 190 (Порушення громадянами порядку придбання, зберігання, передачі іншим особам або продажу вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї) Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф від 7 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї або без такої, при повторному правопорушенні впродовж року – від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів з конфіскацією зброї. Окрім того, за незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами, згідно зі ст. 263 ККУ, наступає кримінальна відповідальність у вигляді позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.

SKM 1004 02

Але у разі добровільної здачі громадянами незареєстрованої зброї чи спецзасобів, вони звільняються від визначеного законом покарання, а після проведення відповідних перевірок за ними зберігається ще й можливість зареєструвати цю зброю чи спецзасоби у встановленому порядку. Докладніше – у програмі «Тема дня» з Євгенієм Пилипчуком.

https://www.facebook.com/skifijantku/videos/557447974763961

Варто відзначити, що гості провели ще й профорієнтаційну роботу, адже III курс – випускний, і до отримання диплома бакалавра за спеціальністю  «Правоохоронна діяльність» залишилися лічені дні. Тому наші колеги, наскільки дозволяв час, розказали про місію і завдання системи БПД та запросили майбутніх юристів до Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області, де на початку травня відбудеться День відкритих дверей.