назад

Коментар юриста: як запобігти порушенням у сфері екології

1«Конституція України гарантує кожному право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Крім того, вся інформація про стан навколишнього середовища є публічною», – нагадала слухачам програми «Про це говорять» начальник відділу Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко.

Нестерпний запах, що накрив обласний центр, спричинив жваве обговорення у ЗМІ, соцмережах, вдома і на роботі, бо через спеку сморід був настільки незносним, що люди стали звертатися зі скаргами до екологічних і санітарних служб, телефонувати на “гарячі” лінії.

Не пройшло і трьох днів, як джерело сморіду знайшли – на полі під селищем Зеленівка, що в 10 км від Херсона, – гори курячого посліду упереміш з дохлими курами.

2Відреагувати і, принаймні, прокоментувати ситуацію мали б відразу представники міської влади, Держекоінспекції, Гірпромнагляду, однак, за словами ведучої програми Оксани Корінної, спікери з різних причин відмовились. Навіть в Обласному управлінні охорони здоров´я не захотіли відповісти, чи загрожує сморід здоров´ю херсонців, бо в соцмережах люди скаржились на головний біль, слабкість, нудоту.

Прокоментувати ситуацію і відповісти на запитання ведучої зголосилась лише фахівець системи БПД Олена Іпатенко.

Як запобігти порушенням у сфері екології? Чи можуть херсонці судитися? Чи є сенс подавати колективну заяву до суду? Чи були такі прецеденти, коли громада направляла до суду колективний позов і чим він завершився?

Відповіді на ці та інші запитання – в програмі «Про це говорять» на радіо «Таврія».

{youtube}ejMAdjPKUdg{/youtube}