назад

Внутрішньо переміщені особи: потреби та шляхи вирішення правових проблем

smilazopa108 серпня 2018 року у приміщенні Кам’янського бюро правової допомоги було організовано та проведено захід щодо проблем внутрішньо переміщених осіб та шляхів їх подолання.

Участь у заході взяли директор Смілянського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Євген Савчук, головний спеціаліст Кам’янського бюро правової допомоги Дмитро Зайцев, представник Вінницької правозахисної групи адвокат Валентина Ткач, працівники районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, працівники районного Управління соціального захисту населення Кам’янської РДА, а також внутрішньо переміщені особи, які перебувають на обліку у Смілянському районному управлінні соціального захисту населення.

smilazopa2Внутрішньо переміщені особи постійно мають справу з масивом абсолютно нових для себе правових потреб та проблем. Найбільш актуальними у зверненнях громадян залишаються питання, що стосуються визнання державою документів, виданих на непідконтрольній України території, отримання виплат, компенсації заподіяної шкоди (знищення майна, збитків, фізичних ушкоджень і поранень, смерть близьких), відновлення документів, працевлаштування, порушення права на працю тощо.

Співробітники  центрів  допомагають в напрямках: роз’яснення чинного законодавства та нормативної бази щодо прав та свобод ВПО; надання допомоги в отриманні необхідних документів (в тому числі, реєстрації як ВПО, клопотання на отримання соціальної допомоги, оновлення юридичних або особистих документів тощо); надання допомоги зі складання та подання заяв, скарг, інших документів правового характеру; надання правової підтримки у випадках порушення прав ВПО.

Окрім первинної правової допомоги та надання юридичних консультацій  в центрах проводитися робота з надання вторинної допомоги: представлення або захисту інтересів ВПО перед державними, правоохоронними, судовими органами і підготовка та подання судових позовів проти органів, які системно порушують права ВПО.

Ось і під час вказаної вище зустрічі особливу увагу приділено питанням посилення співпраці між органами державної влади та громадськими організаціями з надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам, розв’язання конкретних проблем.